• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrenciler adli bilişim konusunda bilinçlendi
20 Nisan 2016 Çarşamba 13:59

Öğrenciler adli bilişim konusunda bilinçlendi

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ve Adli Bilişim Derneği iş birliği ile Adli Bilişim Paneli düzenlendi.

KTO Karatay Üniversitesi’nde iki oturumda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Bilişim Uzmanı Gökhan Ahi yürüttü. Münazara ve Kültür Topluluğu tarafından organize edilen programa fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Bilişim suçlarının türlerinde ve sayısında artışın yaşandığı son yıllarda, bu modern suç türünü önlemek için çalışmalar da gelişiyor. “Ceza ve Hukuk Yargılanması Açısından Bilişim Suçları” sunumunda katılımcılara bilgiler aktaran Gökhan Ahi son yıllarda adli bilişimin daha da önem kazandığını vurguladı. Ahi, “Adli bilişim olay yeri gibidir. Bilişim suçunda yer alan delilleri dijital olarak elde ederiz. Adli bilişim hayatımızın her alanındadır” dedi.
“Ceza Yargılanması Açısından Bilişim Suçları” konusunda sunum yapan Esra Mısırlıoğlu ise, bilişim suçu; bilişim sistemi içinde yer alan verilerin hedef alınarak fiziki müdahaleye maruz kalmasıdır” şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Volkan Dülger, “Ceza ve Hukuk Yargılaması Açısından Dijital Delil ve Yasak Deliller” konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Dülger, “Suçu teşebbüsü icra hareketinden sonra cezalandırıyoruz. Bazı suçlar ise suça hazırlık aşamasında cezalandırılabiliyor, bilişim suçları da bu grupta yer alıyor. Günümüzde cihazlarla birlikte artık insanlar da dijitalleşmiştir. Bireyler bir suç işlediğinde de dijital deliller ön plana çıkar” ifadelerine yer verdi.
“Dijital Delillerin Toplanması ve İlk Müdahale’yi” anlatan Öğretim Görevlisi Mustafa Sansar, dijital dünyada her tıklamanın mutlak bir iz bıraktığına vurgu yaptı. Sansar, “Adli bilişim artık ayrı bir bilim dalı haline gelmiştir. Bir adli bilişimci hukuku, bilgisayar yazılımını ve donanımını bilmek zorundadır. Günümüzde hukuk biliminin altında faaliyetlerimizi yürütüyoruz fakat ilerde tamamen bağımsız bir nitelik kazanacaktır. Geleceğimizin hukukunda baş aktörler geleceğin hukukçuları ve mühendisleri olarak sizler olacaksınız” diye konuştu.
Adli Bilişim Derneği Başkanı Semih Dokurer, adli bilişimde olayların çözüme kavuşturulmasında delil zincirinin önemini aktardı. Program sonunda Ünsal Özmestik ve Şebnem Ahi öğrencilerin sorularını cevapladı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panel plaket takdimi ile son buldu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA