• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrenci şehri Konyanın eksikleri
18 Ekim 2010 Pazartesi 13:53

Öğrenci şehri Konya'nın eksikleri

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya, son zamanlarda öğretim alanında yaptığı ataklarla üniversite sayısıyla adını duyurmaya başladı.
Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya, son zamanlarda öğretim alanında yaptığı ataklarla üniversite sayısıyla adını duyurmaya başladı. Ancak ev kiralarının yüksek olması ve toplu ulaşım imkanlarının yetersiz olması şehre gelen öğrencileri zor durumda bırakıyor.

Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi, bünyesinde yaklaşık 80 bin öğrenci bulunduruyor. 20 fakülte, 22 meslek yüksekokulu ve 27 uygulama-araştırma merkezine sahip üniversite, 100 bini aşkın nüfusu ile de birçok ilden büyük bir konuma sahip.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2009 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de il merkezi nüfusu 100 binin altında olan Çanakkale, Giresun, Amasya, Ağrı, Muğla, Nevşehir ve Rize'nin de aralarında bulunduğu 32 il bulunuyor. Selçuk Üniversitesi ise öğrenci, akademiyse, memur ve işçi sayıları göz önüne alındığında, 100 bini aşkın nüfusu ile 32 ilden daha büyük hale geldi. Konya'nın hem ekonomisini hem de kültürünü etkileyen Selçuk Üniversitesi'nin yanı sıra, yeni kurulan Mevlana ve KTO Karatay üniversiteleri bu yıl öğrenci aldı. Böylece Konya'da üniversite öğrencisi sayısı arttı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kurulması kararlaştırılan Konya Üniversitesi'nin de önümüzdeki yıllarda hizmete girmesiyle birlikte Konya 4 üniversiteye sahip olacak. On binlerce öğrenciyi konuk eden Mevlana şehri Konya'nın ekonomik ve bilimsel-kültürel alanda büyük başarılara imza atması bekleniyor.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, üniversitelerin Konya'ya olan katkılarının önemli olduğunu söyledi. Üniversitelerin, şehirlerin gelişme düzeyiyle ilişkili olduğunu belirten Üzülmez, uluslar arası boyutta artan rekabet ortamında, eğitimin öneminin daha fazla hissedilmeye başlandığını anlattı. Konya'nın hızlı bir sanayileşme süreci yaşadığını aktaran Hüseyin Üzülmez, kalifiye eleman sorununa çözüm arayan iş dünyası için, üniversitelere olan ilginin daha da arttığını ifade etti. Üzülmez, gelişmiş ülkelerde sanayinin tüm ihtiyaçlarının sanayi ile iç içe olan üniversiteler yoluyla karşılandığını anlattı.

Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Ali Akın ise üniversitelerin Konya'ya ekonomik ve kültürel katkı sağladığını söyledi. Konya'nın bir üniversite şehri olma yolunda ilerlediğini belirten Akın, öğrenci sayısının artmasıyla birlikte ev kiralarının da arttığına dikkat çekti. Toplu taşıma araçlarının da yetersiz kaldığını dile getiren Akın, bu sorunların çözülmesi için adımlar atılması gerektiğini belirtti. Daha çok vakıf üniversitelerinin kurulmasından yana olduklarını ifade eden Ali Akın, şunları söyledi: "Selçuk Üniversitesi öğrenci bakımından çok kalabalık. İkiye bölünürse daha iyi bir eğitim verecektir. Eğitim kalitesi daha da artacaktır. Vakıf üniversitelerinin açılması teşvik edilmelidir. Çünkü rekabet artacak ve eğitimin kalitesi böyle bir çalışmayla artacaktır."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA