• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Oda başkanlarının önü açıldı!
10 Ocak 2013 Perşembe 19:58

Oda başkanlarının önü açıldı!

Anayasa Mahkemesi (AYM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta mevcut oda ve borsa başkanlarının yüzde 80inin önümüzdeki seçimlere girmesine engel düzenlemeyi
Anayasa Mahkemesi (AYM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta mevcut oda ve borsa başkanlarının yüzde 80’inin önümüzdeki seçimlere girmesine engel düzenlemeyi iptal etti ve yürütmesini de durdurdu. Yüksek Mahkeme, “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” düzenlemesi anayasaya aykırı dedi. Bu kararla Hisarcıklıoğlu ve aynı durumdaki mevcut oda ve borsa başkanlarına seçimlere katılma yolu açıldı.
 
Anayasa Mahkemesi toplantısı saat 9.30’da başladı. Ankara 13. İdare Mahkemesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından yapılan iptal başvuruları mahkeme gündeminin 1 ve 2. sırasında yeraldı. Davalar birleştirildiği için birlikte görüşülüp karara bağlandı. Heyette önce raportörün iptal yönünde görüş bildirdiği raporu okunup değerlendirilecek. Daha sonra iptal istemleri görüşüldü. AYM Heyeti düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve iptaline karar verdi.
 
Gözler bu karara çevrilmişti
 
İPTAL NASIL ETKİLEYECEK
TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 31 Mart’ta bitecek. TOBB Kanunu’nun engel hükümleri iptal edilmeseydi, TOBB?Başkanı Hisarcıklıoğlu olmak üzere mevcut oda ve borsa başkanlarının çoğu yeniden aday olamayacaktı. AYM’nin “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” hükmünü içeren maddesini anayasaya aykırı diye iptal ettiği için Hisarcıklıoğlu dahil birçok oda başkanının önü açıldı. Seçilme engelleri yargı kararıyla ortadan kalktı.
 
AYM’nin ret kararı verseydi, TOBB Yasası’ndaki düzenleme anayasa vizesi almış olacaktı
Hurriyet.com.tr
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA