• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Obruk için tehlike çanları
01 Ocak 2010 Cuma 13:17

Obruk için tehlike çanları

Yaklaşık 1 yıl önce Karapınar'ın güneybatısındaki İnoba Yaylası'ndaki obruğun göçmeye devam etmesi tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
Yaklaşık 1 yıl önce Karapınar'ın güneybatısındaki İnoba Yaylası'ndaki obruğun göçmeye devam etmesi tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
     33 metre derinliğinde, 25 metre çapındaki obruk gün geçtikçe genişliyor. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, çevresinde tel örgüyle önlem aldıkları obrukta, ziyaretçileri uyaran yazılar asıldığını belirtti.
     Bütün uyarılara rağmen ziyaretçilerin obruğa çok yaklaştıklarını ve genişleme nedeniyle obruğun adeta balkon haline geldiğini ifade eden Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:
     ''Obruğun büyük bir bölümünde boşluklar mevcut. Sürekli göçmeler olurken obruk genişliyor. Görüntüsü hem ürpertici hem de endişe verici. Ziyaretçilerin merakı üzücü olaylara sebebiyet verebilir. Çünkü obruk üzerinde gezinirken meydana gelen boşluklar her an çökebilir. Bu da telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir'' dedi.
     Mugayıtoğlu, son yıllarda ilçenin farklı bölgelerinde yeni obrukların oluştuğuna dikkati çekerek, ''Karapınar'ın yer altı sularındaki azalma, yer kabuğunun çoğu kez aniden çökmesiyle ortaya çıkan obrukların oluşumunu tetikliyor. Son dönemde su seviyesindeki bu düşüşün çok daha hızlanarak yıllık çekilme hızının ortalama 1 metreye ulaştığını sanıyoruz. Bölgede ne kadar sayıda ve büyüklükte obruk oluşturacak jeolojik yapı var, şu an bunu bilemiyoruz'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA