• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Obama müslümanların gözünden düşüyor
17 Haziran 2010 Perşembe 18:05

Obama müslümanların gözünden düşüyor

Dünya genelinde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyası ile ilişkileri geliştirmeye yönelik çabalarının çok az etkisi olduğu ortaya çıktı
Araştırmaya göre Müslümanların, ABD hakkındaki endişeleri hala sürerken Obama da giderek gözlerinden düşüyor. Ancak ABD'nin dünyanın diğer yerlerindeki imajı ise önceki Başkan George Bush dönemindekine nazaran çok daha güçlü görünüyor.

Pew Araştırma Merkezi tarafından ABD ve 21 ülkede gerçekleştirilen Pew Küresel Tutum Projesi adlı araştırmanın sonuçları açıklandı. 2002 yılından bu yana dünyanın çeşitli yerlerindeki insanların nabzını tutan yoklamaya göre Müslümanların yoğun olduğu 7 ülkede olumlu bir imaja sahip. ABD'nin imajı Mısır, Türkiye ve Pakistan'da yüzde 17, Ürdün'de yüzde 21, Lübnan'da yüzde 52, Endonezya'da yüzde 59 ve Nijerya'da yüzde 81 olarak göze çarpıyor. Ancak bu ülkelerin hiçbirinde bu oran, bir önceki yıla göre bir artış göstermemiş.

ABD imajını olumlu görenlerin sayısı Lübnan'da hatta Obama'nın çocukluk yıllarını geçirdiği Endonezya'da bile hafif bir düşüş yaşamış. Obama'nın Müslüman dünyasına hitap ettiği Mısır'da ise aynı oran bir önceki yıla nazaran yüzde 10'luk oranında düşmüş.

Bu yedi ülkenin çoğunda da Obama'nın kendisine duyulan güvende de bir düşüş gözüküyor. Sadece Nijerya ve Endonezya'da Müslümanlar Obama'ya güven duyduklarını belirtiyor. Obama'ya en az güvenen ülke ise yüzde 8 ile Pakistan.

Araştırmaya göre Türkiye, Ürdün, Mısır, Endonezya, Lübnan ve Pakistan'daki kamuoyu, ABD'nin bir gün kendilerine karşı bir askeri tehdit olabileceğine inanıyor. Araştırmayı değerlendiren Pew Başkanı Adny Kohut da "Müslümanların Obama'ya karşı bir hayal kırıklığını hissediyorsunuz" diyor. Kohut, bunu da ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasındaki politikasına ve Obama'nın Kahire'deki konuşmasıyla yükselen beklentilere bağlıyor.

Araştırmanın, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıdan önce gerçekleştirilmiş olması da dikkat çekici.

Obama ve ABD'nin imajı, dünyanın geri kalanında ise daha iyi bir durumda gözüküyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA