• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Obama ikna arayışında!
20 Kasım 2013 Çarşamba 08:47

Obama ikna arayışında!

ABD Başkanı Obama, Kongrenin İrana yönelik yeni yaptırımları ertelemesi noktasında Beyaz Sarayda bazı senatörlerle bir araya geldi.

ABD Başkanı Barack Obama, senatörlerden İran ile müzakereler devam ederken Kongre'nin bu ülkeye yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe koymamasını istedi. Ancak Obama, İran’ın P5+1 ülkelerinin teklifini kabul etmemesi veya taahhütlerini yerine getirmemesi halinde ise bu duruma güçlü bir yanıt olarak yeni yaptırımların en etkili yaptırımlar olacağını söyledi.

Obama, Kongre’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları ertelemesi noktasında Beyaz Saray’da aralarında kıdemli senatörlerle Senato Bankacılık Komitesi, Senato Dışilişkiler Komitesi, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin de bulunduğu bazı senatörlerle bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda Obama’ya Dışişleri Bakanı John Kerry, Ulusal Güvenlik  Danışmanı Susan Rice gibi yetkililer eşlik etti. 

Beyaz Saray'dan verilen bilgiye göre toplantıda Obama, İran’ın nükleer silah edinmesini önleyen barışçıl bir çözümü başarmanın ABD’nin ciddi çıkarına olduğunu vurguladı.

P5+1 ülkelerinin önerdiği 6 aylık adım önerisinin, kendileri uzun vadeli kapsayıcı çözümü müzakere ederken, İran’ın nükleer programını durduracağını, bu sayede programın geliştirilmesinin on yıldan bu yana ilk kez durdurulmuş olacağını ve daha önceden görülmemiş şekilde İran’ın nükleer faaliyetlerine şeffaflık getireceğini belirten Obama, birinci adımın eksikliği halinde, İran’ın, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmaya devam ederek ve zenginleştirme kapasitesini geliştirerek nükleer programında ilerlemeye devam edeceğinin altını çizdi.

Toplantıda ayrıca, İran’a tarihteki en etkili yaptırımları uygulamada yönetimine yardım ettiği için Kongre üyelerine teşekkür eden Obama, bu yaptırımların İran’ın hesaplamalarını değiştirdiğini belirtti.

Obama, İran’a yönelik yeni yaptırımların ise mevcut müzakereler sürerken yürürlüğe konulmaması gerektiğine işaret etti. Ancak Obama, İran’ın P5+1 ülkelerinin teklifini kabul etmemesi veya taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, bu duruma güçlü bir yanıt olarak yeni yaptırımların en etkili yaptırımlar olacağını bildirdi.

Öte yandan, Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce ve komitenin kıdemli üyesi Demokrat Eliot Engel, İran ile müzakereler kapsamında P5+1 ülkelerinin sunduğu anlaşmayla ilgili “derin kaygılarına” yönelik Obama’ya mektup gönderdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA