• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
O yasak tarih oluyor
02 Kasım 2013 Cumartesi 08:49

O yasak tarih oluyor

Başörtüsünden sonra pantolonda da uzlaşma sağlayan partiler, değişikliği ya TBMM İçtüzük'te yeni bir düzenleme ile ya da tek maddelik teklifle yapacak. Teklifi Başkanlığa MHP getirecek

Meclis başörtüsünün ardından kadın milletvekillerinin pantolon giymesinin önündeki engelleri de kaldırıyor. Tüm partiler, pantolon yasağının kaldırılması konusunda hemfikir. Ya tek maddelik bir İçtüzük değişikliği acilen yapılacak ya da başörtü ve kadın başkanvekillerinin frak giymesi konusunda olduğu gibi uygulama serbest olacak.

Büyük bir sürpriz olmazsa, önümüzdeki haftadan itibaren isteyen kadın milletvekili TBMM Genel Kurulu'na pantolon ile girebilecek. Konu, yeniden çalışmaya başlayan TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun da gündemindeydi. 4 partinin grup başkanvekilleri, konuyu önceki gün yaptıkları toplantıda ele aldılar ve İçtüzük'te kıyafeti düzenleyen 56'ncı maddenin gerekçesine "tayyör pantolonceket ya da etek-ceketten oluşur" yazılmasının yeterli olacağı konusunda fikirbirliğine varıldı. Ancak İçtüzük Komisyonu çalışmalarının 2 Aralık'ta bitmesi, sonrasında ise Genel Kurul'da görüşülecek olması sürecin uzaması endişesini gündeme getirdi.

Bu nedenle tek maddelik bir İçtüzük'te değişikliği ile konunun düzenlenmesi önerildi. 2011'de de gündeme gelen çözüm, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey düşünülerek hazırlanmıştı. Ancak komisyon sıralarında BDP'nin karşı çıkışı nedeniyle o dönem değişiklik Genel Kurul'a getirilemedi. Şimdi yeniden harekete geçiliyor. MHP, tek maddelik bir değişiklik vermek istiyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile görüşerek, ortak bir Yasa Teklifi vermek istediklerini bildirdi. Ünal'dan olumlu karşılık geldi. Taraflar pazartesi yeniden görüşerek konuyu ele alacaklar. Vural, tek maddelik değişikliğin yapılmasının iyi olacağını belirterek, "Aksi takdirde peşmerge kıyafeti ile gelen de olur" diye konuştu.

AK PARTİ'DEN DESTEK
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş daha önce de kıyafeti düzenleyen maddeye ihtiyaç olmadığının ortaya çıktığını belirterek, "Tayyör iki parçalı kıyafettir. Bu pantolon da olabilir" dedi.

'GİYİLEBİLİR'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'li Şafak Pavey'in Genel Kurul'a pantolonla gelmesinin önünde bir engel bulunmadığını söyledi. İlk günden beri aynı kanaati taşıdığını belirten Çiçek şunları söyledi: "4 siyasi partiye mensup kadın milletvekillerimiz İçtüzük değişikliği konusunda ortak bir çaba ortaya koydular. Bu da Genel Kurul'a kadar geldi. Verilen bir önerge sebebiyle o tekrar Anayasa Komisyonu'na çekildi. Benim yönümden bir problem yok. Grup başkanvekillerimiz konuşurlar önümüzdeki hafta bunu çıkarabiliriz. İş bu kadar kolay. Zaten hiç geciktirmeye de gerek yok. İlla düzeltilsin isteniyorsa o bir maddelik şeyi getirirler. Zaten grup başkanvekillerimizle beraber bir iç tüzük çalışması yapıyoruz. Geciktirmeye gerek yok." Çiçek, "Genel Kurul'daki tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Olumlu buluyorum. Türkiye'nin demokratik olgunluğu açısından fevkalade önemli bir tablo" yanıtını verdi. Çiçek, şöyle devam etti: "İddia ettiğimiz husus şu ki Türkiye'nin her sorunu TBMM'de çözülecektir, çözüm adresi burasıdır diyoruz. İşte bundan sonraki sorunları da burada çözeriz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA