• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
O proje hayata geçti!
14 Mayıs 2016 Cumartesi 10:21

O proje hayata geçti!

Bankalararası Takas Odaları Merkezi, çek takası işlemlerinde üye bankalar arasında çek üzerindeki bilgilerin yanı sıra çek görüntülerinin de transferine başlandığını bildirdi.

Bankalararası Takas Odaları Merkezi'nden yapılan açıklamada 5941 Sayılı Çek Kanunu uyarınca çeklerin banka şubeleri arasında hesaben ödenmesini sağlamak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kurulan ve Bankalararası Takas Odaları Merkezi tarafından işletilen elektronik çek takas sisteminde önemli bir projenin hayata geçirildiği duyuruldu.

Açıklamada Görüntülü Elektronik Çek İşleme ve Takas (GEÇİT) olarak adlandırılan proje ile sisteme üye bankalar arasındaki bilgi değişimine, çek görüntülerinin de ilave edilerek tahsil için diğer banka şubelerine teslim edilen çeklerin çek hesabının bulunduğu banka tarafından görüntülenebilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Görüntülerin transferi ile sisteme üye bankaların çek takası uygulamalarında operasyonel etkinliğin artırılmasının sağlanacağı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Proje ile fiziksel çek saklama, depolama ve işleme maliyetlerinin asgariye çekilmesi mümkün olabilecektir. Ayrıca ülkemizde ilgili kurumların kullanıma sunulabilecek olan Milli Çek İmajı Arşivinin oluşturulması, projenin sağlayabileceği diğer bir fayda olarak görülürken; gelişmiş bazı ülkelerde de uygulanmakta olan görüntü transferi ile çekle ödemelerin daha hızlı ve daha güvenilir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. Ülkemizde ödeme sistemleri içerisinde önemli bir yer tutan çek takası faaliyetlerinin yürütüldüğü Bankalararası Takas Odaları Merkezinde 2015 yılında yaklaşık olarak 485 milyar TL tutarında 18 milyon adet çek işlem görmüştür."
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA