• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nobel Ekonomi Ödülü krizdeki ABDye
14 Ekim 2013 Pazartesi 16:21

Nobel Ekonomi Ödülü krizdeki ABD'ye

Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün bu yılki sahipleri Eugene Fama, Lars Peter Hansen ve Robert Shiller oldu.

Dünyanın en prestijli bilim ödüllerinden olan Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün bu yılki sahipleri Eugene Fama, Lars Peter Hansen ve Robert Shiller oldu.  İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 3 ABD'li ekonomistin  "varlık fiyatları konusundaki deneysel analizleri" için ödüle layık bulunduğunu açıkladı.

Gayrimenkul fiyat endeksi Case-Shiller endeksine ismini veren Robert Shiller, 2006 yılında ABD'de gayrimenkul fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinin krize yol açacağını öngörmüştü. Nobel ödülünü paylaşan 74 yaşındaki Eugene Fama ise "modern finansın babası" olarak tanınıyor.

Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü yine Amerikalı iki ekonomist almıştı. Alvin Roth ve Lloyd Shapley, ekonomide temel sorun olarak bilinen, "değişik aktörleri en iyi şekilde bir araya getirme'' konusunda çalışmalar yapmış, istikrarlı tahsisat teorileri ve piyasa tasarımı uygulamalarından dolayı "Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü"nü almaya hak kazanmışlardı.

 Nobel Ekonomi Ödülü, İsveç'in merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'den bu yana Alfred Nobel anısına veriliyor. Ödülün kazananları, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından belirleniyor.

Nobel Ekonomi Ödülü hakkında bilinmesi gerekenler

Bu yıl 45'incisi verilen Nobel Ekonomi Ödülü'ne şimdiye kadar 74 kişi layık görülürken, bunların içinde yalnızca bir kadın ekonomist bulunuyor. Amerikalı Elinor Ostrom, 2009 yılında "ekonomi yönetimi analizleri" için ödüle layık görülmüştü.

Şimdiye kadar 22 ödül tek bir kişiye giderken, 17 ödül ikişer kişi, 6 ödül ise üçer kişi tarafından paylaşıldı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü ilk olarak 1969 yılında Norveçli ekonomist Ragnar Frisch ve Hollandalı Jan Tinbergen aldı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü 1972 yılında 51 yaşındayken kazanan Kenneth Arrow, şimdiye kadar bu ödülü kazanan en genç kişi olarak kayıtlara geçti. Aynı ödülü 2007 yılında 90 yaşındayken alan Leonid Hurwicz ise bu ödüle layık görülen en yaşlı kişi oldu. Hurwicz, aynı zamanda tüm Nobel ödülleri alanında bu ödüle hak kazanan en yaşlı kişi unvanına da sahip bulunuyor.

Jan Tinbergen 1969 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü alırken, kardeşi Nikolaas Tinbergen de 1973 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü aldı.

Gunnar Myrdal 1974 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülürken, eşi Alva Myrdal ise 1982 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA