• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NEÜ’de Nasreddin Hoca konferansı
27 Ekim 2016 Perşembe 17:49

NEÜ’de Nasreddin Hoca konferansı

Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından "Nasreddin Hoca Anma Günleri" etkinlikleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nde konferans düzenlendi.

Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca'yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca'nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof.Dr. Erol Güngör Konferans Salonundaki etkinliğe; NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans'ta bir açılış konuşması yapan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Akşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu faaliyetlerini buraya taşınmasını anlamlı olduğunu vurgulayarak, "İnşallah gelecek yıllarda daha kapsamlı, daha geniş bir kitleye, daha farklı uzun zamanlarda yapabileceğimiz programlara bir örnek teşkil eder diye düşünüyorum. Dolayısı ile Akşehir Belediye Başkanlığı ve programa katkı sağlayan kağıt üzerinde emekli ama gerçekten hiç emekliliği hak etmemiş 1983 "te kendisini gördüğüm heyecanı hala yaşayan belki 17 yaşındaki bir gencin heyecanını ruhunu yaşatan değerli Saim Hocamız, yine onun aynı heyecana ortak olan değerli talebesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin Hocamız sizlere katkı sağlamaya çalışacaklardır. Hocalarımız biliyorsunuz Halk Edebiyatı uzmanıdır. Halk Edebiyatı uzmanları Nasreddin Hoca'yla ilgili olan ilk söz söyleme hakkı olan insanlardır. Hocalarımız bilimsel olmayan sözlerle değil, hocalarımız ilmi bir disiplin içerisinde Nasreddin Hoca'yı inceliyorlar emek sarf ediyorlar. Uzun yıllardan beri emek sarf ediyorlar. Göz nurunu ortaya koyuyorlar. Kendilerinin çok sağlam bilgiler vereceğini düşünüyoruz, Nasreddin Hoca, bizim en önemli değerlerimizden birisidir. Nasreddin Hoca'yı tanıtmak zorundayız. Önce kendimizin doğru tanıması lazım ki, onu doğru tanıtalım. Bir takım yanlış bilgilerden arındırılması gerekir. Onun olmayan fıkraların, Nasreddin Hoca'ya mal edilmemesi gerekir. Bu noktada oldukça üstün mücadele ediyorlar hocalarımız. Nasreddin Hoca bir mizah ustasıdır. Eğer bir meseleyi mizahla halledebiliyorsanız, kavgaya, gürültüye, patırtıya, insanlık dışı işlere gerek yok diye düşünüyorum. Nasreddin Hoca bu zekasıyla Türk Milletini temsil etmiştir. Temsil etmeye de devam edecektir" dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Burada Türkiye'nin birçok farklı şehirlerden gelen öğrencilerimiz var, onlara kısaca Akşehir'i hatırlatmak istiyorum. Akşehir gerçekten ismiyle kent ismi kazanmış bir şehirdir. Malumunuz kent hüviyeti kazanmak kolay olmuyor. Kent hüviyeti kazanması için kendine özgün bir mimarisi olması lazım ki, Akşehir'de özgün mimarisi olan Akşehir Evlerimiz var. Şu anda bunların restorasyonlarını Akşehir Belediyesi olarak sürdürmeye devam ediyoruz. Yine kent kültürü adına kendine özgü müziği, folkloru, olması lazım ki 16 tane Akşehir'e yani yöremize özgü türkülerimiz var. 8 adette Folklor oyunumuz var. Akşehir'in kendine özgün yöresel yemek kültürü var" diye konuştu.

Başkan Akkaya Nasreddin Hoca ile ilgili olarak da, "Atasözü haline gelen kıssalarıyla her zaman aramızda olan Nasreddin Hoca'mız; hayat anlayışı, ince zekası ve yüzyıllardır dillerde dolaşan fıkralarıyla düşünce dünyamıza ışık olmuştur. Nasreddin Hoca aynı zamanda iyi bir eğitimci, sosyolog ve psikologdur. Çünkü onun eğitimciliği sadece medrese ve oradaki öğrencilerle sınırlı olmaz. O'nun eğitimciliği toplumla da ilgilidir. Toplum içerisinde de yanlış bulduğu her şeyi eleştirmekten, işin doğrusunu göstermekten geri kalmaz. Yaşadığı dönem boyunca kadılık ve müderrislik gibi görevlerde bulunan Nasreddin Hoca, Türk-İslam Dünyası'nın gülen yüzüdür; insancıldır, iyimserdir, alimdir ve hoşgörülüdür Bu yüzden; sevgi, barış ve kardeşlik önermeleriyle dolu mesajları; insanlık tarafından kuşaktan kuşağa, dilden dile aktarılarak yaygınlaşmış, her yeni yüzyılda güncelliğini koruyabilmiştir" dedi.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, iyi ki, Nasreddin Hoca gibi bir şahsiyete sahip olunduğunu ve Hocanın gençlere, çocuklara, öğrencilere en iyi şekilde aktarılmasının bir görev olduğunu söyledi.

Konuşmaların sonrasında Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, "Nasreddin Hoca'nın Fıkralarından Hareketle Düşünce Yapısı", Prof. Dr. Sami Sakaoğlu ise "Nasreddin Hoca'ya Sahip Çıkmanın Delilleri Üzerine" konulu sunumlarını dinleyicilere aktardı. Konferans sonunda plaket ve hediyelerinin verilmesinden sonra hatıra fotoğrafı çekildi.

NEÜ’DE Nasreddin Hoca konferansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA