• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nesli tükendi sanılan kayalık gerbili kapana düştü
24 Mayıs 2016 Salı 23:43

Nesli tükendi sanılan 'kayalık gerbili' kapana düştü

Türkiye'de 22 yıldır görülmeyen ve "nesli bitti" sanılan, kuyruğu vücuduna göre uzun ve püsküllü bir kemirgen olan "kayalık gerbili" türü fare, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesince yürütülen proje kapsamında araziye yerleştirilen kapanlar sayesinde tespit edildi.

Coğrafi konumu ve iklim özellikleri dolayısıyla birbirinden farklı çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Hatay'da yapılan çalışmalarda, Türkiye'de 22 yıldır görülmediği için nesli tükendi sanılan "kayalık gerbili" (Gerbillus dasyurus) türü fareye rastlandı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesince ''Çizgili Sırtlanların Yaşam Alanlarının ve Ekolojilerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında araziye foto kapan ve kapan yerleştirilmesi sayesinde, Türkiye'de neslinin tükendiği düşünülen fare yeniden kayıt altına alındı.

Projenin bilimsel danışmanı Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi yöresinde yaşayan türleri belirlemek için araziye, ısıya ve harekete duyarlı, görüntü ve fotoğraf kaydı yapabilen foto kapan yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sözen, şunları kaydetti:

''Daha birinci gün şaşırtıcı bir olayla karşılaştık. Küçük sevimli bir kemirici olan 'kayalık gerbili'ni (gerbillus dasyurus) kurduğumuz kapanda bulduk. Bu türün daha önce tek kaydı 1994 yılında yine bizim ekibimiz tarafından Kilis bölgesinde yapılmıştı. 22 yıldır aynı türün örneklerini başka hiçbir yerden alamamıştık. Hatta, ilk tespit ettiğimiz Kilis bölgesinde bile petrol arama sondajları nedeniyle bir daha rastlamadık. Bu türün Türkiye'de neslinin tükendiğini düşünüyorduk. Bu türü tekrar bulunca çok sevindik.''

Gözleri büyük ve püsküllü kuyruğu var

Tespit edilen kemirgenin genetik çalışmasını yapacaklarını ve ne tür olduğunun tam olarak ortaya konulacağını belirten Sözen, geceleri aktif olan bu kemirgenin karanlıkta gözlerinin çok büyüdüğünü, arka bacaklarının uzun olduğunu, kuyruğunun ise uzun ve püsküllü yapısıyla dikkati çektiğini kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA