• Konya23 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ne olacak bu Bakan meselesi

31 Temmuz 2007 01:40
Seçimler bitti, herkes rahatladı. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesiyle başlayan süreç, öyle görünüyor ki yine Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasıyla sonuçlanacak.

Başbakan Erdoğan’ın da kanaatinin önce Cumhurbaşkanı seçmek yönünde olduğu Ankara kulislerinde bu günlerde sıkça konuşuluyor. Problemsiz gerçekleşeceği artık kesinlik kazanan cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ise herkesin gözü, yeni kabinede kimlerin yer alacağında olacak.

Yereli, ulusalı hemen her medya kuruluşunda yeni bakanlar kurulu ile ilgili bir haber mutlaka görüyoruz. Açıkçası herkesin gönlünde yatan bir bakan ve bakanlar kurulu mevcut.

Hemen herkesin “kabine toto” tamlamasıyla (ki bu tamlamayı çok ibtidai buluyorum) tahminler yaptığı ortamda isterseniz şöyle genel bir bakanlar kurulu analizi yapalım. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasıyla iki koltuğun boşalacağına ve mevcut iki koltuğunda boş olduğunu düşündüğümüzde yeni kabinede en az 10 yeni koltuğun sahiplerinin değişeceğini söylemek hiç uzak bir ihtimal değildir.

Şimdi bu koltuklara kimlerin geleceği ve Konya’nın bu koltuklardan birine ya da daha fazlasına sahip olup olamayacağı ana gündemimiz. Bu konuda iyi yapılan prezantasyonda Konya’nın kabinede temsilinde bir problemi olmaz. Bazı gerçekleri ve daha önce yapılan hataları tekrar etmemek temel şart. Konya’dan çıkan 13 vekilde bakanlık yapabilir beylik sözünü bir kenara koyalım artık. Tamam, isim telaffuz etmek bu işlerde çok sağlıklı olmaz ancak bilinçli strateji de şart.

Çünkü Konya belli konularda artık Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Konya’ya verilecek bakanlığın şehrin temel dinamiklerini hareketlendirmesi gibi önemli bir misyon beklentisini kaçırmamalıyız. Bunu da kim yapabilecek vizyon, birikim, ufka sahipse onlara yoğunlaşmalıyız.

Durum böyleyken, Tarım, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal güvenlik, Devlet Bakanlığı (Türk dünyası ve enformasyondan sorumlu) Konya için hiç düşünmeden telaffuz edilebilecek bakanlıklar.
Tabi insanın gönlünden, Başbakan yardımcılığı, Maliye, Sağlık, Bayındırlık ve Milli Eğitim Bakanlığı da geçiyor ancak, bunlar için şartların daha çok zor olduğu görülüyor.

Konyalı meslektaşlarımızdan Konya Postası gazetesi sahibi Ömer Kara, dün gazetesinin arka sayfasının tamamını bu işe ayırdı. “Konya üzerine düşeni yaptı, şimdi bakanını arıyor” başlığıyla neden Konya’ya bakan verilmesi gerektiğini şöyle özetliyor Kara; ''Ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen, otomotiv sektöründe önemli noktaya gelen Konya, tarım, kültür ve sanayi şehridir. Üniversitesi ile adını duyuran Konya, en üst seviyede temsil ve yatırım istiyor. Konya, bu seçimlerde üzerine düşeni yaptı ve AK Parti'den 13 milletvekilini TBMM'ye gönderdi. Şimdi sivil toplum örgütleriyle, odaları ve dernekleriyle, vatandaşıyla Konyalı bakanlık istiyor. Bu konuda kamuoyunun da müthiş bir baskısı var ve biz de halkın bu konudaki duygularına tercüman olmaya çalışıyoruz.''

Seçimlerden önce başlayan bu “Bakan” meselesinin şimdilerde yerel kamuoyunda çok yüksek sesle dillendirildiği görülüyor. O halde Konya teşkilatının bu baskıyı görüp, Konya’nın genel beklentisini Ankara’ya kanalize etmesi gerekir. Bu, hem Konya teşkilatının elini güçlendirir, hem de Ankara’nın vereceği karara etki yapar.

Konya’nın pek çok yönünü telaffuz ederiz de, muhafazakar yönüyle ilgili bir beklenti dile getirmeyiz. Hafta sonu Konya’nın yeni kadın vekili Ayşe Türkmenoğlu’nun zikir matik aletiyle dua ederken yayınlanan haberlerini görünce aklıma geldi. Konya’dan neden bir Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı çıkmasın. Hadi bir ilerisi, bu işi de Ayşe Türkmenoğlu neden yapmasın!

Konya’ya “Bakan” beklentisiyle uçuk şeyler söylediğimin farkındayım. Ancak bu iş öyle bir hal aldı ki, sormayın gitsin.



Mevlana Diyor ki; Nimete şükretmek, nimetten daha hoştur. Şükreden kişi, hiç şükretmeyi bırakırda nimet sevdasına düşer mi?
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA