• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nazarbayev olmasa Türk Konseyi olmazdı
16 Şubat 2016 Salı 08:07

Nazarbayev olmasa Türk Konseyi olmazdı

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ nin programında konuşan Doç. Dr. Kürşad Zorlu Türk Dünyası'nda bir çok kişiye yakışıksız yakıştırmalar yapıldığını, bunlardan birinin de Nursultan Nazarbayev olduğunu söyledi. Zorlu “ O yakıştırmaların yapıldığı Nazarbayev olmasa, Türk Konseyinin kurulması mümkün olmazdı “ dedi.

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Hamamönü Söyleşileri programının Şubat ayı  konuğu Doç. Dr. Kürşad Zorlu Türkiye’nin Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile  Rusya ve Türkiye ilişkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkilerinde zaman zaman kırılmalar yaşandığını ve bu kırılmaların bazen derin yaralar açtığını ifade eden Zorlu “ Daha önce gerek devlet eliyle gerekse oraya giden vatandaşlarımızın yapmış olduğu tahribatları ortadan kaldırmak ve güvensizliği yıkmak için çok çalışmalı ve doğru yaklaşımlar sergilemeli ve hatalardan ders almalıyız “ dedi.

 

Türkiye’nin “ Model Ülke” Konumu Sorgulanıyor

Bağımsızlığını kazanan Türk devletleri aradan geçen  zaman içerisinde, Türkiye’nin “Model Ülke “ konumunu sorgulamaya başladığını ifade ederek “ Heyecanla bir sıçramanın yaşandığı Türk Dünyası ile ilişkiler zaman içinde yavaşlamaya başladı. Bunun nedeni gerekli zemin sağlanmadan, nesiller yetişmeden, zihinler örtüşmeden, farklı dayatmalarla gidildi ve farklı algılamalarla karşılaşıldı. Bugün Türkiye’nin model ülke olup olamayacağı tartışmalı hale geldi. Özbekistan ile yaşanılan ilişkiler buna bir örnektir" dedi.

Kürşad Zorlu, uçak düşürme krizinden sonra yaşanılan gelişmeler sonrası Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı ve bundan sonra yaşanabilecek olası durumları değerlendirdiği konuşmasında Rusya topraklarında yaşayan Türk topluluklarının durumunun önemine dikkat çekerek, “ Türkiye’ de ve Rusya’da yaşayan Nogay Türklerinin kültürel bağlarını mümkün olduğunca yerel ve ulusal basında gündemde tutarak aradaki ilişkilerin daha yapıcı ve faydalı bir şekilde gündemde tutulması gerekir" diye konuştu.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA