• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nazar Boncuğu yüzleri güldürüyor
16 Şubat 2011 Çarşamba 11:39

'Nazar Boncuğu' yüzleri güldürüyor

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve ''nazar boncuğu'' olarak adlandırılan Meke Gölü'ndeki su alarmı bölgede etkili olan yağışlarla sona erdi.
Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve ''nazar boncuğu'' olarak adlandırılan Meke Gölü'ndeki su alarmı bölgede etkili olan yağışlarla sona erdi.
     Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede iki aydan bu yana etkili olan yağmur ve kar yağışı sonrası yer altı sularındaki seviyenin artırdığını belirtti. 
    
 Geçen yılın Aralık ayında metrekareye 93,4 kilogram yağışın düştüğü Karapınar'da bu yılın Ocak ayında da 34,9 kilogram yağış düştüğünü bildiren Mugayıtoğlu, Şubat ve Mart aylarındaki yağışlar ile Meke Gölü'ndeki su seviyesinin artacağını söyledi. 
    
 Yağışlardaki bereketle birlikte Meke Krater Gölü'nün yüzleri güldürdüğünü kaydeden Mugayıtoğlu, gölün yine eski güzelliğine kavuştuğunu vurguladı.
     Son yıllarda her yaz döneminde sular çekildiği için gölün adeta bir tarlayı andırdığına dikkati çeken Mugayıtoğlu, ''Ancak kış mevsimindeki yağışlarla su seviyesi yükseliyor. Göl seviyesindeki yükselme sadece birkaç ay sürüyor. Yaz mevsimindeki sıcaklar gölü yine kuruma noktasına getirecektir'' dedi.
    
     -GÖLÜN ESKİ HALİNE DÖNMESİ İNSANLARIN PSİKOLOJİSİNİ DE ETKİLİYOR-
    
     Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, gölün eski haline dönmesinin yörede yaşayan insanların psikolojisini de etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Meke Gölü'nün bundan 10 sene öncesi gibi masmavi olması, insanların piknik yapması ve kuş seslerinin ahengi hala hafızalarda. Eskiden gölün muhteşem manzarası seyretmeye gelenler günlük hayattaki streslerinden kurtulup, moral depoluyordu. Şimdi ise gölün birden bire kurumaya yüz tutması insanların morallerini bozduğu gibi, buraya gelenlerin sayısında da önemli bir azalmaya sebep oldu. Son aylardaki yağışlar ile gölün eski canlılığına kavuşmasını temenni ediyoruz. İlkbahar ayına kadar yağışların sürmesi Meke Gölü'nün birkaç ay daha fazla güzel kalması anlamını taşıyor.''
 
 Bir zamanlar gölün reklam ve sinema filmlerinde yer aldığını ve dünyaya tanıtıldığını aktaran Mugayıtoğlu, ''Ancak kuraklık ve tarımsal sulama gölümüzün kurumasına ve eski güzelliğini ortadan kaldırmasına sebep oldu. Karapınar insanı olarak, hep gölümüzün eski güzelliği ile avunuyoruz. Sinema, ses ve reklam sanatçıların ev sahibi yapan gölümüzün içindeki durum kimsenin hoşuna gitmese de çevre sorunu gölümüzü bu hale getirmiştir. Çevresel kirlilik gölü daha da kötü hale sokmuştur'' diye konuştu.
     Binlerce yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan kraterin zamanla suyla dolması sonucu oluşan Meke Gölü, özellikle gün batımı sırasında eşsiz bir manzara sunuyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA