• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nasreddin Hoca demek, Akşehir demek
05 Temmuz 2013 Cuma 19:03

Nasreddin Hoca demek, Akşehir demek

Konyanın Akşehir ilçesinde bu yıl 54ncüsü düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hocayı Anma ve Mizah Günleri kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin...

Konya’nın Akşehir ilçesinde bu yıl 54’ncüsü düzenlenen “Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri” kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, temsili Nasreddin Hoca’yı, türbesine giderek etkinliklere davet etti. Etkinlikte Nasreddin Hoca bu kez göle maya çalmak yerine yoğurda su mayası çaldı.
Nasreddin Hoca Türbesi’nde başlayan etkinliklere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Ayşe Türkmenoğlu, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

NASREDDİN HOCA’DAN BARIŞ, MUTLULUK VE DOĞA VURGUSU
Etkinlikler kapsamında Nasreddin Hoca’nın türbesi önüne gelen Bakan Şahin ve protokol üyeleri, Nasreddin Hoca’yı canlandıran tiyatro sanatçısı Rasim Öztekin’i etkinliklere davet etti. Türbesinden çıkan temsili Nasreddin Hoca, türbenin önünde bulunan “Dünyanın Ortası Burasıdır” yazılı platforma çıktı. Burada bir mesajı olup olmadığı sorulan Nasreddin Hoca, “Dünyanın bugün en çok ihtiyacı olan barış, mutluluk ve doğanın korunmasıdır. Bunların korunmasının mesajını vermek isterim. İnşallah önümüzdeki seneye kadar bunları koruruz hatta daha da yükseltiriz” dedi. Bu sırada kalabalık arasında olan bir vatandaş, “Bir de gençlere iş” deyince Nasreddin Hoca’da, “Sayın Bakanımız burada ona söyleyeceksiniz” diyerek esprili bir şekilde cevap verdi.

“NASREDDİN HOCA DEMEK, AKŞEHİR DEMEK”
Bakan Şahin de, “Dünyanın Ortası Burasıdır” platformuna çıktı ve “İnanmayan baksın” esprisi yaparak, “Akşehir demek, Nasreddin Hoca demek. Nasreddin Hoca demek, Akşehir demek. İbni Haldun’un çok güzel bir sözü vardı. Diyor ki; toprak, coğrafya kaderdir diyor. Dolayısıyla Nasreddin Hoca’yı, Nasreddin Hoca yapan şey de Akşehir’dir, bu coğrafyadır, buradaki insanlardır. Ve yüzyıllar önce bir hoca doğuyor. Yüzyıllar sonra biz torunları olarak onun gösterdiği yoldan, kardeşlik yolundan, barış yolundan kucaklaşma yolundan, sevgi, muhabbet yolundan ve uzlaşma yolundan bahsediyoruz. Hocamızın o gün itibariyle bizi düşündürerek güldürdüğü, güldürürken düşündürdüğü bugün 21. yüzyılda yeniden sentezliyoruz. Onun eserini onun mirasına sonuna kadar sahip çıkmak geleceğe taşımak, çocuklarımıza öğretmek ve gençlerimize yaşatmak için bugün buradayız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak bugün bu önemli etkinlikte aranızda olmayı çok önemsiyorum. Çünkü dünya barışı, küresel barış ve kardeşliğimizi Nasreddin Hocamızın felsefesini iyi analiz etmekten ve onun kucaklayıcı uzlaşıcı tavrını bugün yeniden sentezlemekten geçiyor. Akşehir’in de, Konya’nın da, ülkenin de, Anadolu’nun da, bölgenin de, bütün dünyanın ve insanlığının da barışı Nasreddin Hoca’nın toplum değerleriyle özümsemesi ve insan psikolojisini anlamasından geçiyor” dedi.
Nasreddin Hoca’nın bir sembol olduğunu dile getiren Bakan Şahin, “Nasreddin Hoca’yı iyi anlamak ve geleceğe kendimize yol haritası olarak görmemiz ve istikametimizi, rotamızı hocamızın çizdiği yoldan götürmemiz gerekiyor ki, bizim çocuklarımız bizden daha iyi bir dünyada yaşasın” diye konuştu.

NASREDDİN HOCA’NIN EŞEKTEN İNME MÜCADELESİ
Konuşmaların ardından temsili Nasreddin Hoca, görevlilerin yardımıyla eşeğine ters bindi. Bu sırada Bakan Şahin, zorlandığını gördüğü Nasreddin Hoca’ya elleriyle destek vererek eşeğine binmesine yardımcı oldu. Eşeğine bindikten sonra heybesindeki şekerleri vatandaşlara dağıtan Nasreddin Hoca, zaman zaman kendisine eşlik eden görevlileri tutarak destek aldı. Türbe çıkışında da eşekten inmekte zorlanan temsili Nasreddin Hoca’nın ayağı ipe dolandı. Yaşanan kısa süreli bir telaşın ardından Hoca görevlilerin yardımıyla eşekten indirildi.

NASREDDİN HOCA YOĞURDA SU MAYALADI “YA TUTARSA”
Nasreddin Hoca’nın türbeden çıkmasından sonra protokol üyeleri, Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki “Maya Çalma” törenine katıldı. Bakan Şahin, Nasreddin Hoca’nın fıkralarının canlandırıldığı tiyatro gösterisini ilgiyle izledi. Tiyatro gösterisi sırasında platforma gelen temsili Nasreddin Hoca, bu kez göle maya çalmak yerine, yoğurda maya çaldı. Akşehir Gölü’nün kurumasına atıfta bulunan temsili Nasreddin Hoca, “Yoğurda maya çalıyoruz. Ya tutarsa göl olur yav” diyerek yoğurda dökülen suyu karıştırdı. Tiyatro oyuncusunun “Göl olur mu ya. Bu tutar mı Allah aşkına” demesi üzerine temsili Nasreddin Hoca, “Ben yıllarca oradaki göle yoğurt mayaladım. Gördüğüm kadar o göl yoğurt olmuş. Çünkü orada göl yok artık” dedi.
Temsili “Göle maya çalma” töreninin ardından Bakan Fatma Şahin ve protokol üyeleri Akşehir Belediyesi tarafından Turizm Vadisi projesi kapsamında yaptırılan Nasreddin Hoca fıkraları temalı 13 adet Nasreddin Hoca heykelinin açılışını gerçekleştirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA