• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Napolitano görevinden ayrıldı
14 Ocak 2015 Çarşamba 13:55

Napolitano görevinden ayrıldı

İtalya’nın 89 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, ilerleyen yaşını gerekçe göstererek bugün görevinden ayrıldı.

1946'dan bu yana yönetim biçimi cumhuriyet olan ve o tarihten bu yana 11 cumhurbaşkanının görev yaptığı ülkede, bu göreve ikinci kez seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Napolitano, görevden ayrıldığını belirten istifa mektubunu imzaladı.

Napolitano’nun istifa mektubunu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve Başbakan Matteo Renzi’ye teslim etti.

Mektupların teslim edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Napolitano için cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de veda töreni düzenlendi. Törenin ardından 89 yaşındaki Giorgio Napolitano ve eşi, Roma’daki evlerine gitmek üzere yaklaşık dokuz yıldır ikamet ettikleri Quirinale Sarayı'ndan ayrıldı. Napolitano ayrıldıktan sonra sarayda Cumhurbaşkanlığı'nı temsil eden bayrak gönderden indirildi.

İlk kez 2006 yılında bu göreve seçilen, ardından görev süresinin sona erdiği 2013'te çıkan hükümet krizinin cumhurbaşkanlığı seçimiyle daha da derinleşmemesi için meclisteki çoğunluk partilerinden gelen çağrı üzerine yeniden aday olarak tekrar seçilen Napolitano, görevden ayrılması nedeniyle yaptığı açıklamada, "Evime dönüyor olmaktan dolayı mutluyum" demişti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun istifasına ilişkin sosyal medyada yazdığı mesajda, "Teşekkürler Cumhurbaşkanı" dedi.

Senato başkanı vekalet edecek

Giorgio Napolitano'nun ilerleyen yaşı nedeniyle görevden ayrılmasının ardından İtalyan devlet protokolünde iki numara olan parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso, geçici olarak cumhurbaşkanlığı yetkilerinin bir kısmını üstlenerek bu göreve vekalet edecek. Grasso, cumhurbaşkanı yemini etmediği için bu görevi tam olarak üstlenemiyor.

Yeni cumhurbaşkanı seçim süreci

Ülkede yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi için seçim süreci parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Temsilciler Meclisi üyesi 630 milletvekili, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör, 20 idari bölgeden 58 temsilci ve hayat boyu senatörlerin katılımıyla oluşan "Büyük Seçici Meclisi" cumhurbaşkanlığı seçimi için toplantıya çağıracak.

Siyasi partilerin meclis grup başkanvekilleriyle istişareler yapacak Boldrini’nin, seçici meclisi 29 Ocak’ta ilk oturum için toplantıya çağırarak, ülkeyi cumhurbaşkanı seçimine götürmesi bekleniyor.

1008 üyesi olacağı ifade edilen “Büyük Seçici Meclis”te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk üç turda 673, üçüncü turdan sonraki turlarda ise salt çoğunluk olan 505 oy gerekiyor.

Cumhurbaşkanı olmadan önce selefi Carlo Azeglio Ciampi tarafından "hayat boyu senatör" olarak atanan ve Senato’nun doğal üyesi haline gelen Napolitano’nun halefini belirlemek için oy hakkı da bulunuyor. "Hayat boyu senatör" olduğu için Büyük Seçici Meclis'in doğal üyesi olan Napolitano’nun halefini belirlemek için yapılacak seçime katılıp katılmayacağı merak ediliyor.

Muhtemel adaylar

Cumhurbaşkanı adaylarını siyasi partiler belirleyecek. Adayların kim olacağı tartışılırken, eski başbakanlardan Romano Prodi, eski bakanlardan Anna Finnochiaro ile Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Giuliano Amato'nun adı geçiyor.

Türkiye dostu olarak bilinen eski Dışişleri Bakanı Emma Bonino'nun da cumhurbaşkanı adayı olarak adı anılıyordu ancak iki gün önce akciğer kanseri olduğunu açıklayan Bonino'nun adaylık ihtimalinin azaldığı belirtiliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA