• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Müslümanların korku dolu yolculuğu
11 Mayıs 2015 Pazartesi 12:39

Müslümanların korku dolu yolculuğu

Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanlarını taşıyan tekneler, Endonezya'nın batı kıyılarına vurdu.

Cakarta'daki Uluslararası Göç Örgütü'nün yöneticilerinden Steve Hamilton, 500'den fazla Rohingya Müslümanını taşıyan teknelerin bu sabah Açe'ye bağlı Seunuddon bölgesinde kıyıya vurduğunu, teknelerdeki bazı kişilerin tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Hamilton, ekiplerinin bölgeye gittiğini, kıyıya vuran dört tekneden üçünün, insan kaçakçıları tarafından terk edildiğini, diğerinin de yakıtının bittiğini ifade etti.

Steve Hamilton, teknelerde Rohingya Müslümanlarının yanı sıra Bangladeşlilerin de bulunduğunu belirtirken, yetkililer, binlerce kişinin de denizde mahsur kalmış olabileceği uyarısında bulundu.

Teknelerden birinde yolculuk eden ve büyük oğluyla üç ay önce Myanmar'ın Arakan eyaletinden ayrıldığını anlatan 43 yaşındaki Raşid Ahmed, Associated Press ajansına telefonla yaptığı açıklamada, ağlayarak "Yiyecek hiçbir şeyimiz yoktu. Teknemizde 20 kadar çocuk vardı. Hepsi çok açtı. Tek yapabileceğimiz şey dua etmekti" dedi.

Muhammed Juned de Malezya'ya gitmek umuduyla iki ay önce Myanmar'dan ayrıldığını belirterek, "Myanmar'daki durum artık bizlerin yaşamasına uygun değil, bu yüzden ayrılmak istedik" diye konuştu.

Endonezyalı yetkililer de kıyıya vuran teknelerdeki göçmenlerin, bir karakol ile spor salonuna götürüldüğünü ve buralarda insani yardımda bulunulduğunu açıkladı.

Endonezya Ulusal Arama ve Kurtarma Dairesi'nden Risky Hidayet, bazı göçmenlerin, aynı bölgede denizde, içinde kaç kişi olduğu bilinmeyen bir teknenin daha bulunduğunu söylediğini aktardı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını  kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.

Rohingya Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor. 

İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012'de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan teknelerle kaçarak, başka ülkelere gitmeye çalışıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA