• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Musikinin kalbi Konyada atacak
13 Eylül 2018 Perşembe 16:44

Musikinin kalbi Konya'da atacak

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Hz. Mevlâna’nın 811. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan 15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 20 Eylül’DE Konya’da başlayacak.

15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali (MMF) icra kurulunun, bu yıl Hz. Mevlâna’nın Musiki dinlemek Hak âşıklarının gıdasıdır sözünü, ana tema olarak belirlediğinin altını çizen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Zira İslâm tasavvuf tarihinde Mevlâna kadar, müziğe ve semâya önem vermiş başka bir mutasavvıf yoktur. O’nun eserlerinde özellikle Divân-ı Kebîr adlı eserinde, müzik sadece müzik değil, aynı zamanda manevi hallerin dilidir. Gündelik dilin anlatamadığı pek çok manevi durum müziğin nağmesinde, sazendenin perdesinde ifadesini bulur. Mevlâna’nın müzik ve semâ ile ilgisi kendisinden çok etrafındaki insanların halleriyle de ilgilidir. O, nefsin ve aklın terbiyesinde, gönlün yumuşatılmasında müziği bir araç olarak görür. Aynı bağlam içinde, sözleri inanca aykırı olmayan, nağmeleri de insanları tefekküre sevk edecek her müzik eseri O’nun meclisinde karşılık görür. O sadece müziği değil, müzisyeni ve ahlakını da seçer.  Divan-ı Kebir, Mesnevi adlı eserleri ile Menâkıbu’l-Arifin adlı eserde Mevlâna’nın müzik ve müzisyenle ilgili görüşleri açık olarak yer almaktadır” diye konuştu.

2-1-2-abdussettar-yarar.jpg

“DÜNYANIN EN İYİ 8 FESTİVALİ ARASINDA”

Dünyadaki büyük kültür ve müzik lobilerinin dünyanın en önemli mistik müzik festivallerinden biri olarak tescil ettiği Konya Mistik Müzik Festivali’nin dünyanın hemen her yerinde bilindiğine dikkat çeken Yarar, “Kendi alanındaki büyük organizasyonlarla yarışmaktadır. Konya MMF’nin ‘Dünyanın En İyi 8 Festivali’  arasında belirlenmesi,   kültür-sanat etkinlikleri açısından ülkemizin tanıtımına yönelik memnuniyet verici bir faaliyettir. 20-30 Eylül tarihleri, uzun bir süredir Türkiye’deki kültür ajandalarında da, Konya’ya ayrılmıştır. Bu yıl yine 20 Eylül’de başlayacak olan Festival için dünyadan ve Türkiye’den bize ulaşan rezervasyon bilgileri doğrultusunda Festival’in bu yıl da dolu dolu geçeceği öngörülmektedir. Mistik Müzik Festivali, Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlâna ve Mevlevîlik Geleneği’nin Konya’ya katkısı açısından bambaşka bir öneme haizdir” şeklinde konuştu.

img_0173.jpg

“FARKLI TASAVVUFİ GELENEKLER EŞLİK EDECEK”

Dünyanın farklı coğrafyalarından, MMF’ye bugüne kadar 47 ülkeden 133 grup ile 715 sanatçının katıldığını vurgulayan Yarar, “Festival’in 15. Yılında İslam coğrafyasının en batısı ile en doğusundan ekipler ve sanatçılar bizimle birlikte olacaklardır. - Özbekistan,  Azerbaycan,  Afganistan,  İran,  Irak-Kerkük,  Lübnan,  Fas ve İspanya’dan katılacak topluluk ve sanatçılara, Türkiye içinden farklı tasavvufi geleneklerin zikirleri ve ayinleri eşlik edeceklerdir. Ayrıca Anadolu’da halkın müzikal duyuşu, hissedişi içinde yer bulan irfanî söylemler de programda yer alacaktır. Bundan önceki bazı yıllarda, özellikle mistik ekiplerin yoğun olarak yer aldığı festivalde geçen yıldan itibaren biraz daha kendi geçmişimize, gönül coğrafyamıza ve geleneğimize dönme hassasiyetimizin, bundan sonraki yıllarda da bu denge çerçevesinde devam edeceğini belirtmeliyim. Ayrıca bundan sonraki yıllarda, mümkün olduğunca İslam tasavvuf geleneğinin, Tekke musikisine ve dünyanın farklı mistik geleneklerine özellikle yer verilecektir” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİN KÜLTÜRÜNE VE GELİŞMESİNE HİZMET ETMELİ”

Mistik Müzik Festivali’nin şehrin turizmine hizmet ederken bir taraftan da şehrin kültürüne ve gelişmesine hizmet etmeli inancında olduklarını belirten Yarar, “Bunu yaparken gözettiğimiz önemli hususlardan biri de Konya’nın İslam coğrafyasındaki müstesna yeridir. Festivalin öncelikli olarak Türk-İslâm Coğrafyasının tümünü kuşatacak şekilde duyurulması ve tanıtılması için geçen yıl TRT (TRT 1, TRT Müzik, TRT World, TRT Avaz ve TRT Diyanet TV) ile başlattığımız birliktelik kapsamında, zaman zaman canlı ve festival sonrası kayıttan yayınlanması, daha büyük kitlelere ulaşılmasını sağlamaktadır. Daha önceki yıllarda da MMF’nin yayınlanmasında emeği geçen yerel Televizyon ve Medya kuruluşlarına teşekkürlerimi sunarım. Şüphesiz bu festivalin bugünlere ulaşmasında onların katkılarını göz ardı edemeyiz” dedi.

2-1-3-002.jpeg

“HALKA AÇIK VE ÜCRETSİZ OLACAK”

15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nde Türkiye’den katılacak TRT ve 2 topluluğun yanı sıra 8 ülkeden sanatçıların da yer alacağını aktaran Yarar, “20 – 30 EYLÜL 2018 tarihleri arasındaki festival kapsamında 11 günde 12 performans gerçekleştirilecektir. Ehl-i Beyt Aşkına adlı TRT ile ortaklaşa yapacağımız Açılış Konseri ile 25 Eylül 2018 tarihinde İranlı sanatçı Hümayun Şeceryan’ın konseri, Selçuklu Kongre Merkezinde yapılırken diğer konserlerimiz MKM Sultan Veled Salonu’nda icra olunacaktır. Halka açık, ücretsiz olan konserlerimiz saat 20.30 da başlayacaktır. Önceki yıllarda 20-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Konya Mistik Müzik Festivali bu yıl 15. olması ve 20 Eylül tarihinin ‘Aşure Günü’ oluşu münasebetiyle bu yıl 20 Eylül tarihinde başlayacaktır. TRT 1 tarafından hazırlanan ve festivalin açılış konseri olan ‘Ehl-i Beyt Aşkına’ adlı konser, TRT 1 tarafından canlı olarak yayınlanacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

KAYNAK: YİĞİT BERKAY ÇOPUR

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA