• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİADta yeni türk ticaret kanunu konuşuldu
18 Aralık 2011 Pazar 12:05

MÜSİAD'ta yeni türk ticaret kanunu konuşuldu

İşadamlarının güncel konularda bilgilenmesini amaçlayan MÜSİAD Cuma Konferanslarında Türk Ticaret Kanununda yapılacak yeni düzenleme konuşuldu.

Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan ile Muhasebeci Esadullah Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta işadamlarına değişen ve bilinmesi gereken önemli kurallar anlatıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirket yapılanması, denetim gibi konularla ilişkili köklü değişiklikler oldu. Bundan sonra bankacılık işlemlerinden, yapısal denetimlere kadar birçok konuda işlemler farlı ve alışıla gelenin dışında olacak. MÜSİAD olarak bugünden konuları bilelim, yapılacak ve yapılması gerekenleri birlikte paylaşalım istedik. Konferansımız Yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişikleri anlamamızda faydalı olacak” dedi.

Mehmet Ali Korkmaz’ın konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansta ilk olarak sözü alan Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) Başkanı İsmail Turan, yeni Türk Ticaret Kanunu ile devletin köklü değişikliklere gideceğini, yeni sistemin Avrupa Birliği normlarına uygun şekilde düzenlendiğini hatırlattı.

Yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişikliklerin önemli maddelerini dinleyicilere anlatan KSMMM Odası Başkanı Turan, “Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya bilgi toplumu hizmetlerine uygun hale getirmeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacağını” söyledi.

Şirketlerin kuruluşunda soruna yol açan yönetimde en az 3 kişi zorunluluğunun bu kanunla biteceğini belirten İsmail Turan, “Anonim şirketlerde, yönetim kurulunun en az 3 üyeden oluşacağına ilişkin mevcut hüküm terk edilip, AB hukukuyla uyum sağlanarak, en az bir üyeli yönetim kuruluna olanak tanınıyor. Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulu olacak. Tüzel kişiler, yönetim kurulu üyesi olabilecek. Tüzel kişi adına, yönetim kurulu toplantılarına gerçek kişiler katılarak oy kullanacak. Yönetim kurulu üyelerinin 4'te 1'inin, yükseköğrenim görmüş olması şartı aranacak” dedi.

KSMMM Odası Başkanı İsmail Turan’ın bilgilendirmesinin ardından sözü alan Mali Müşavir Esadullah Aslan,  Vergi usul kanunu ile ilgili bilgilendirme yaptı. Vergi usul kanununda yapılan bazı değişikliklerin firma sahiplerine yeni yükümlükler getirdiğini belirten Aslan, “ Vergi usul kanununda yapılan değişiklikle şirket sahipleri ortaklarınıza, akrabanıza veya tanıdıklarınıza emanet para verdiğinizde devlet bunu faiz kazancı sayacak ve bu parayı faturalandırıp vergilendireceksiniz” dedi.

Konferansın sonunda MÜSİAD Üyelerinin sorularını cevaplandıran İsmail Turan ve Esadullah Aslan’a MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz güne özel hediye takdim etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA