• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİAD;NATO uçaklarını Konyada istemiyoruz
21 Ekim 2009 Çarşamba 14:41

MÜSİAD;NATO uçaklarını Konya'da istemiyoruz

MÜSİAD Konya Şubesi, 2009 yılının ekonomik göstergelerini ve ülke gündemini meşgul eden olayları değerlendirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, 2009 yılının ekonomik göstergelerini ve ülke gündemini meşgul eden olayları değerlendirdi. MÜSİAD’ın bu konudaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

 

KONYA EKONOMİSİNDE DARALMA DEVAM EDİYOR

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumla ilgili değerlendirmeleriyle konuşmasına başlayan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, yüzyılın en önemli krizi olarak adlandırılan krizin birinci yılını doldurduğunu hatırlattı. Bu süreçte Türkiye ekonomisinin yüzde 13’lük bir küçülme ile dünyada krizin en derin hissedildiği ülkelerin başında yer aldığını anımsatan Başkan Aslan Korkmaz, tablo böyleyken, krizin etkilerinin azaltılmasına yönelik yöneticilerin hızlı hareket etmediklerine şahit olduklarını ifade etti. Yılın ikinci yarısından itibaren krizin etkilerinin azalmaya başladığını dile getiren Başkan Korkmaz, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesine rağmen bankaların özel sektöre cimri davranarak yardımcı olmadıklarını belirtti. Özelde ise Konya ekonomisinde ciddi anlamda daralmanın devam ettiğini gözlemledikleri değerlendirmesini yapan Korkmaz, “Özellikle nakit sıkıntısı, talep yetersizliği, enerji maliyetinde artış, işsizlik oranının yüksekliği genel problem olarak hala yaşanıyor. Kamu maliyesinin sağlamlığı önemlidir ama ekonomik krizlerde tüm dünyada reel sektörü öldürmemek için kısmi bir gevşeme yapılmalıdır. Ülkenin düzlüğe çıkması için kontrollü bir destek gereklidir. Bankacılık sektörünün reel sektörden esirgediği fonları, kamu bankacılığı, kredi muslukları aracılığı ile piyasaya akıtılmalıdır” dedi.

DEMOKRASİ SİYASAL İSTİKRARI, O DA EKONOMİK İSTİKRARI GETİRİR

Demokrasi olmadan, siyasal istikrarın, siyasal istikrar olmadan ekonomik istikrarın olmayacağının altını çizen Aslan Korkmaz, bu bağlamda gündemdeki ‘demokratik açılım’la ilgili şunları söyledi: “Öncelikle hükümetin ortaya koymuş olduğu demokratik açılımlar sadece bir konuya yönelik değil, ülkenin önünde yılardır sorun teşkil eden tüm konularda demokratik değişimi içermeli ve STK’lar da bu açılımın arkasında durmalıdır.”

 KONYA İLE SURİYE ARASINDA YERLEŞİK TİCARET ÜSSÜ KURULMALI

 Türkiye’nin komşularına yönelik yürüttüğü politikaları da destekleyen değerlendirmelere yer veren Aslan Korkmaz, “Konya olarak Suriye ile ilişkilerimizi artırabilmek için yerleşik bir ticaret üssü kurmamız gerektiğini düşünüyoruz. Odalarımız ve iş âleminin temsilci derneklerimizle finanse edilecek, bir yapının oluşmasıyla Konya-Suriye ticari hacminin hızla artacağını düşünüyoruz.

Yine bu günlerde gündemde olan sınır komşumuz Irak’la ekonomik ilişkilerimizin daha da artırılması için Suriye için yaptığımız ticari üs örneğinin Irak içinde yapılmasının çok faydalığı olacağını düşünüyoruz; zira 2009 yılının ilk 9 ayında en çok ihracat yaptığımız ülke Irak, 2. ihracat yaptığımız ülke de Suriye’dir” dedi. Aslan Korkmaz, İslam ülkeleri arasında ticareti ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

KONYA’NIN 2009 YILI İHRACAT RAKAMLARI

 

 

 

 

 

İl

 

 

 

Ülke

 

 

 

Toplam

 

 

1

 

 

KONYA

 

IRAK

 

55.004.677,13

2

 

 

KONYA

 

SURIYE

 

33.685.848,31

3

 

 

KONYA

 

ALMANYA

 

28.941.874,26

4

 

 

KONYA

 

İRAN

 

27.275.659.,08

5

 

 

KONYA

 

YUNANİSTAN

 

26.419.408,68

6

 

 

KONYA

 

MISIR

 

19.817.579,24

7

 

 

KONYA

 

ABD

 

19.499.037,50

8

 

 

KONYA

 

LİBYA

 

17.466.572,20

9

 

 

KONYA

 

SUUDI ARABISTAN

 

16.071.263,98

10

 

 

KONYA

 

KAZAKİSTAN

 

15.603.200,30

 
 
İŞTE KONYA’NIN 2023 PROJELERİ

Konuşmasının devamında Konya meselelerine değinen Başkan Aslan Korkmaz, Konya’nın 2023 planlamasının ortak akılla başarılabileceğini kaydederek, bu konuda toplumun her kesimine görev düştüğünün altını çizdi. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası’nda Cumhuriyetin 100. yılına armağan edilecek 100 kritik projenin belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldığını anımsatan Aslan Korkmaz, şöyle devam etti: “2023 yılında 12 otoyol projesinde Konya’nın yer almıyor oluşu çok üzücü bir durumdur. Konya olarak henüz hiçbir duble yolumuz tamamlanmamışken, 10. Ulaştırma Şurasında alınan ‘Bölünmüş yolların 32 bin km. ye çıkarılması’ kararına istinaden şuana kadar duble yol projesine alınmayan Antalya ve Isparta yollarımızın duble yol projesine alınmasını, yine bu şurada alınan kararlardan biri olan 2023 yılında yapılacak 6 havaalanı projesinden 30 veya 15 milyon kapasiteli havaalanından birinin Konya’ya yapılmasını, ayrıca 2023’e kadar olan süreçte, mevcut havaalanının iç ve dış hatlarının ayrılmış,  modern aprona sahip, 24 saat uluslararası hizmete açık, ILS cihaz kategorisi yükseltilmiş, kargo taşımacılığa açık kısa bir zamanda bu statüye kavuşturulmasını, 2008 yılında bitirilmesi öngörülen Konya-Ankara hızlı tren projesinin 2010 yılında bitirilmesini, 2023 yılında yapılması planlanan Yüksek Hızlı Tren hatlarına Konya-Antalya, Konya- Kapadokya hatlarının mutlaka dahil edilmesini, DDY Genel müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Konya Lojistik Köy Projesinin ivedilikle tamamlanmasını, Konya-Mersin ve Konya-İzmir demiryolu bağlantıları konvansiyonel yük taşımacılığına uygun hale getirilmesini istiyoruz.”

NATO UÇAKLARINI KONYA SEMALARINDA GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Konuşmasının son bölümünde, Konya halkının NATO tatbikatının ertelenmesi konusundaki hissiyatına tercüman olan ve bu tatbikatın iptalini sağlayan Başbakana teşekkür eden Aslan Korkmaz, “Dünyada gelişmiş ülkelerdeki NATO üsleri, halklarının tepkileriyle, şehir hatta ülke dışlarına çıkarılmıştır. Konya’daki NATO üssünde yoğun uçuşlar, gerçek mermili tatbikatlar sıklıkla yapılmaktadır. Hatta bu uçuşlar sivil uçuşları çoğu zaman aksatmaktadır.

Sağduyulu vatandaşlar olarak TSK’nın yapacağı her türlü eğitim uçuşlarına saygı duyarken, özellikle Gazze’de masum halkı acımasızca katleden İsrailli pilotların ve NATO uçaklarını Konya semalarında görmek istemiyoruz. Tatbikat yapılan alanın şehir merkezine yakın olması biz işadamlarını ve kamuoyunu ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Tatbikat alanının yakınlarında bulunan sanayi yerleşim merkezlerimiz ve bazı köylerimiz bu tatbikattan olumsuz etkilenmektedirler. Tatbikatın yapıldığı civar köylerde ekolojik dengelerde bozulmalar meydana gelmiş sanayimizde ise CNC tezgâhlarının ayarlarının bozulmasına kadar olumsuz yönde birçok gelişme yaşanmıştır. NATO üssü konusunun tekrardan gözden geçirilmesini, bu üssün mutlaka Konya dışına çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Aslan Korkmaz, KOP ile ilgili değerlendirme yapmamasının sorulması üzerine, “KOP’un sahibi artık devlet oldu. Yakın zamana kadar devlet kayıtlarında KOP yoktu ancak şimdi var” dedi.

MÜSİAD’ın şehir içi ulaşıma yönelik öngörüsü sorusuna da cevap veren Başkan Yardımcısı Dr. Lütfi Şimşek, toplu ulaşımın cazip hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Raylı sistemde Türkiye’de ilk örneğiz ama bugün başladığımız noktada dururken, birçok şehir raylı sistemde daha modern sisteme kavuştu. Trafik, bu şehrin yükünü çekemez halde” diyerek, Konya’nın ulaşımda daha iyi noktalara gelmesi gerektiği değerlendirmesini yaptı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA