• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİADın konusu Kentsel Dönüşüm
27 Mayıs 2012 Pazar 14:32

MÜSİAD'ın konusu 'Kentsel Dönüşüm'

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında Kentsel Dönüşüm Yasası ve İnşaat SektöründeYaşanan Gelişmeler ele alındı. Toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar konuk olarak...

MÜSİAD Konya Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katılım yoğun oldu. Konya’nın kaliteli yapılaşmasının önünü açabilmek için belediyelerle protokol imzaladıklarını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, “Yapı denetimi konusu sistem tam olarak oturmadı. Bu sistem ülke genelinde yayılsın istedik. Yapı denetim firmalarıyla müteahhit firmalar arasındaki çıkar ilişkisini önleyen tedbirler almadığınız sürece istediğiniz denetimi elde edemezsiniz. Yapı sigortası olmayan yapı denetim sistemi asla düşünülemez. Yasada çok oynandı 1 yıl oldu çok değişiklik yapıldı eski sistemi arıyoruz. Şu anda yapı denetim firmalarının ilgili idarelerle evrak toplamaktan evrak takip etmekten başka bir iş yapamıyor, bunu çözmemiz gerekiyor. Kaliteli yaşanabilir sağlıklı ve en önemlisinde güvenli yapılaşma, sağlam yapılaşma amacıyla yapı denetim sistemi çıktı” şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün oluşturmuş olduğu iş gücü açısından anahtar rol üstlenen lokomotif bir sektör olduğunu ifade eden Başkan Ali Çınar, “ İstatistiklere baktığımızda, Konya’da inşaat sektörü 2006 yılında cumhuriyet tarihinin en yüksek büyümesini gerçekleştirdi. Konyalı da ne istediğini iyi bilir hale geldi. 2006’dan başlayarak yedi yıllık istatistiklere baktığınızda toplam 16 milyon 821 bin metre kare konut projesi, 5 milyon 540 bin metrekare ticari proje belediyelerimizin kayıtlarına girmiş. Bu da Konya’da yıllık ortalama 16 bin konut projesi yapıldığının göstergedir” dedi.

İnşaat Mühendisleri odasının önemli gördüğü projelerden de bahseden Çınar, “Bunlardan birincisi tramvay, artık günümüze göre modernize edilmesi mutlaka gerekiyor. Konya’mızın ilerleyen konjonktürünü görme adına artık metro çalışmalarına başlanılması gerekmektedir İkinci olarak da,çeşitli platformlarda ifade ettiğimiz Konya’nın trafik ulaşım, probleminin çözülmesi adına yeni çevre yolu projesine de bir an evvel başlanması gerekiyor. Üçüncü olarak sivil havaalanı, bir an evvel sivil hava terminalinin şehrimize kazandırılması gerekli. Diğer önemsediğimiz husus ise, Konya’nın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Alaaddin Konya’nın merkezi. Alaaddin’in çevresinde kalan mahallelerde kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Artık bu bölgelerimizi gelişen şehrimizin estetiğine uygun düzenlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kentsel Dönüşüm yasası ile ilgili değerlendirme de yapan Başkan Çınar, “Bu yasa pilot olarak ilk etapta İstanbul, İzmir gibi illerden başlanacak. Yasa sadece rezerv alanlarla, bölgelerle ilgili değil, rezerv alan dışındaki lokal yapılarla da ilgili bir yasadır. Şehrimizde de kentsel dönüşümle ilgi çalışmaların mutlaka yapılması gerekiyor Yasada önce riskli bölgeler belirlenecek raporlar hazırlanacak. Raporlar neticesinde riskli yapılar tespit edilip dönüşüm işlemlerine başlanacak. Bununla birlikte yasa daha olgunlaşmadan üzerinde tartışılmadan çıkması birtakım soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir. Yasada belirtilen maddelerin daha anlaşılır olabilmesi adına çıkacak olan uygulama yönetmeliklerinde konuyla ilgili meslek odalarının kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri de dikkate alınması gerekmektedir. Bu yasada tam 25 kere TOKİ kelimesi geçiyor. Özel sektörün önünün mutlaka açılması gerekli. TOKİ ile ben aynı safhada başlamamalıyım, TOKİ sosyal konutlar üretmeli, ihtiyaç sahibi insanlara yönelik inşaat yapmalı” dedi.

Önümüzdeki dönem de sektörü zorlu bir sürecin beklediğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar ‘’Konya’da kentsel dönüşümün başlaması gerektiğini vurgulayan Ali Çınar, “Konya 1999’da  4. derece deprem bölgesine geçirildi. Şehrimizde deprem riski taşımaktadır.  Bununla birlikte bizler her platformda şehrimizin deprem envanterinin ve yapı stoklarının depreme dayanıklı, mevcut yapılarımızın performans durumlarını mutlaka belirlenmesi gerektiğini vurguladık. Bu elbette kolay bir çalışma olmayacaktır ancak çıkan kentsel dönüşüm yasasını ve çıkacak olan uygulama yönetmelik çerçevesinde bunu fırsat bilerek çalışmalara ivedilikle başlanması gerekiyor’’ dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi İnşaat Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı da, inşaat sektörünün hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu belirterek, “İnşaat sektörü ülkemizin ekonomik görünümünü en iyi yansıtan alanlardan biri. Yasal olarak son dönemde köklü değişiklikler söz konusu” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık, Ali Çınar’a günün anısına hediye takdim etti.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA