• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİADın bu haftaki konusu; Suriye
01 Temmuz 2012 Pazar 14:20

MÜSİAD'ın bu haftaki konusu; Suriye

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında Suriye Krizinde Gelinen Son Nokta konuşuldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve...

MÜSİAD Konya Şubesinde gerçekleştirilen toplantıya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Basın ve Halkla İlişkiler Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, “Suriye tarafından uçağımızın düşürülmesinden sonra ulusal anlamda çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Akdeniz’de ciddi bir doğalgaz rezervinin olması ve burada başta İsrail olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin egemenlik hakları konusunda çabaları var. Bu krizde özellikle Rusya faktörünü göz ardı etmemek lazım” dedi.

Arap coğrafyası ve Ortadoğu’da değişimin yaşandığını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, “Ortadoğu’da artık İslam dünyasındaki geleneksel otoriter rejimlerin gelecek 15 yıl içerisinde demokrasiye geçeceği hükmü devam ediyor. Bu ülkelerde yaşanan bazı sıkıntılar buralarda yaşanan değişim sürecini durduracak seviyeye gelmedi. Küresel sistemdeki güç değişimlerinde ciddi değişimler yaşanıyor. ABD merkezli hemogojik siyasi yapının artık işlevselliğini yavaş yavaş bitirmeye çalıştığı. Ekonomik krizlerin batının psikolojisini etkilediğini ve batı dışı toplumlara doğru dinamikler kaydı” dedi.

Suriye’de muhalefetin etkin bir rol oynayamadığını belirten Prof. Dr. Birol Akgün, “Dikkat ederseniz Suriye’de çok kitlesel eylemler görülmedi. Baas rejimi 1982 den sonra bir kısmını ikna ederek, bir kısmını korkutarak, bir kısmına alan açarak büyük şehirlerdeki tüccar, esnaf, orta sınıfla ittifak ilişkisi kurdu. Bu ittifak hala tam anlamıyla çatlamış değil. Ancak, Şam ve Halep’te yeni bazı eylemler oluyor ama topyekun insanlar hareket etmedi. Bu olmadığı zaman devrim gerçekleşmesi zorlaşıyor” şeklinde konuştu.
 

Dış dünya’nın Suriye konusunda geciktiğini belirten Prof. Dr. Akgün, “ BM’de uluslararası müdahale için güvenlik konseyi kararı alması gerektiğini ancak Çin ve Rusya’nın veto etti. Bu noktada uluslararası bir askeri müdahale için harekete geçmek mümkün değil. BM’de böyle bir karar çıkınca güvenlik konseyi dışında bir ittifak oluşuma gidildi. Suriye’nin dostları konseyi böyle ortaya çıktı “ ifadesini kullandı.

Türkiye gibi ülkelerin değişimden yana tavır alması tarihsel ve siyasi sorumluluktu diyen Akgün, “Bunun getirdiği kısa dönemde riskler var. Bundan yıllar sonra Türkiye’deki aktörlerin aldığı tavırlar çok daha sağlıklı bir şekilde takdir edilecektir. Bize maliyeti ne oldu dersek doğal olarak ekonomik tıkanma var. Siyasi olarak baktığımız zaman çevremizdeki ülkelerle de kırılmalar var. Birde PKK sorunu tekrar tırmandı. Suriye’deki rejimin 1998 yılındaki ilişkisine geri dönmesine kadar bizi etkileyen bir sorunu tekrar kanatmaya başladılar” dedi.

 Türkiye’yi bir oldu bittiyle savaşa çekmeye yönelik girişimlerin olduğunu ifade eden Akgün, “Suriye’deki uçak hadisesinin bu nedenle olduğunu düşünüyorum. Sayın Dışişleri bakanımız Ortadoğu’daki değişim sürecini Türkiye yönetecektir diye açıklama yaptı. Türkiye’nin bu değişimde yer alacağına dair bu açıklamadan rahatsız olundu” dedi.

Prof. Dr. Birol Akgün sözlerinin devamında, “Suriye’deki 100 bin, 200 bin insan ölürse uluslararası toplumun müdahale etmesi gerekiyor. Ben Suriye’de hızlı bir geçişi ön göremiyorum. Kitlesel can kayıpları çıkana kadar bunu görmek çok zor. Türkiye açısından ise her an Suriye ile çatışma riski var. Angajman kuralları değiştirildi” dedi.
 
 
Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz Prof. Dr. Birol Akgün’e Günün anısına tablo hediye etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA