• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİADda Finansal terör konuşuldu
02 Şubat 2014 Pazar 13:32

MÜSİAD'da 'Finansal terör' konuşuldu

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantılarında bu hata ‘Finansal Terör’ konuşuldu. Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci’nin konuşmacı olarak katıldığı programa ilgi yoğun oldu.

Programın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz yaptı. Korkmaz, “Kritik bir dönemden geçiyoruz. 2000’li yıllarda ülkenin ekonomik olarak sıkıntılı olduğu dönemde Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Sanayi Odasında yaptığı konferansta bize ciddi moral vermişti ancak ‘Anadolu Anadolu olalı hiç bu kadar sermayeye sahip olmamıştır ve yine Anadolu Anadolu olalı hiçbir zaman bu kadar entelektüel birikime sahip olmadı. Lütfen bunun değerini iyi bilin. Burada oluşan potansiyeli birbirinizle uğraşmakla harcamamaya gayret sarf edin’ diye öğütte bulunmuştu. Söyledikleri bugün gibi hafızamda yine çalkantılı, yine enerjimizi birbirimize harcadığımız bir dönemdeyiz. Değişmeyecek bir gerçek var en büyük darbeyi yiyecek olan sanayici ve tüccarlar” dedi.  

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Dünya’da 2. Dünya savaşından sonra ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle beraber silahla kontrol sisteminden parayla kontrol sistemine geçildiğini belirten Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci, “Artık silahlı güçler vasıtasıyla kontrol mekanizması yerine finansal güçler mekanizması ile çıkarlar korunmaya başlandı. Akdeniz çanağındaki İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde gladyonun sistemlerini tasfiye etmeleri 1990’ların başlarına dayanır. Ama aynı ülkelerin aynı dönemlerin ardından finansal olarak sürekli borçla, finansal kurumlarının ele geçirilmesiyle parasal kıskaç içerisine alındığını görüyoruz. Daha sonra ne oldu Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde finansal istikrar adına siyasal iktidar bile tasfiye edildi.  Bu açıdan baktığınız zaman Türkiye’nin de gelişmesinde ekonomik yapının oluşması çok önemli. Hiçbir iktidarı milletin gönlünden zorla indiremiyorsunuz ama ekonomiyle çok rahat silebilirsiniz” dedi.

2012 yılının ortalarında Türkiye ekonomisine birinin elinin değdiğini belirten İbrahim Kahveci, “Bizim ekonomimizde ne bozuktu devletin kasası boştu, bankalar zayıftı ve kurduğumuz model devletin kasasını dolduran, bankalarında kesesini dolduran bir modeldi. Kaynaklarımızın büyük bir kısmı devlete vergi olarak gitti ve bankalara kar olarak gitti. 2002-2012 döneminde Türkiye’nin reel büyüme oranı % 62 civarlarında, sanayi sektörünün büyümesi %75, bankaların büyüme oranı %150. 2001 krizinde %7 bine çıkan faizlerde ekonomi %6.1 daraldı. 2008-2009 ortasındaki krizde reel sektörün bozulma oranı %12.5 2001 krizinin daha yukarısında. Oysa 2001 krizinde faiz %7 bine çıktı 2008 krizinde faiz %25’e çıktı. 1 Trilyon 70 Milyar Liralık faiz piyasası oluştu. Her tarafımız faiz oldu. Bir iktisatçı olarak söylüyorum faiz yüksekken alt gelir grubu dahil birçok insan faiz aldı. Ama faiz %5’e düştüğü zaman herkes faiz öder oldu. Ucuz kredi buldum diye ev aldı, araba aldı. Finansal oranların Akdeniz çanağındaki ülkeler gibi bizim ekonomimizi de derinden etkileyecek noktalara geldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

ic-001.jpg

Kahveci sözlerinin devamında; “Türkiye ne zaman milli bir değer oluştursa, ne zaman milli bir değer yükselişe geçse, ne zaman Türkiye bölgede bir güç haline gelmeye başlasa hemen saldırıya uğruyor. Aselsan’da mühendislere yapılan saldırılar, THY yapılan siber saldırı buna örnek gösterilebilir. Ülkemize kim nereden nasıl bir saldırı yapacak kestiremiyorsun. Burada saldırı hükümete değil hükümet sadece o filmin başrol oyuncusu olduğu için orada. Yoksa saldırı komple o filme yapılıyor. Ülkeye saldırılıyor. İslam’ı İslami görünümle yıkma. Dünya’nın birçok bölgesinde uygulanıyor şu anda” dedi.

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz günün anısına Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveciye hediye takdim etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA