• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİADa göre kriz ne zaman bitecek
19 Haziran 2009 Cuma 15:31

MÜSİAD'a göre kriz ne zaman bitecek

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, mali krizin henüz sona ermediğini, iyiye doğru bir gidişin olduğunu, asıl iyileşmenin 2010 yılından itibaren olacağını belirtti.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel İdare Kurulu'na katılmak üzere Malatya'ya gelen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Vali Halil İbrahim Daşöz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vekili Yalçın Geyik ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı ziyaret etti.

Vali Daşöz'ü ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vardan, Türkiye'nin mali krizi atlatıp atlatamadığı yönündeki soru üzerine şunları söyledi:

''Bugün dünden iyi. Dün de evvelsi günden iyiydi. Yani ileriye doğru bir çıkış trendine girmiş vaziyetteyiz. En kötü günlerin inşallah geride kaldığını düşünüyoruz. Bu alınan tedbirler ÖTV indirimleri, KDV indirimleri, sosyal sigortalar üzerine uygulanan indirimler yani iyileşmeye yönelik olarak hükümetin almış olduğu tedbirler ve insanlarımızın da onlara vermiş olduğu tepkilerle birlikte özellikle moraller düzeldi. Piyasada bir hareketlenme başladı. Bu hareketlenme otomatik olarak iş ve istihdama da yansımış vaziyette.''

Krizin henüz sona ermediğini ifade eden Vardan, ''İyiye doğru bir yöneliş var. 2009'un ikinci yarısından itibaren bir stabilizeye ulaşacağız, 2009'un sonundan itibaren de iyiye doğru sinyalleri alacağız. Asıl iyileşmenin 2010'dan itibaren olacağı yönünde düşüncelerimiz var'' dedi.

Vardan, tekstil sektöründeki sıkıntılara ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

''Özellikle ucuz imal edilebilen ürünler herkesin yapabileceği ürünler noktasında rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Özellikle Çin'in, Endonezya'nın, Pakistan'ın, Vietnam'ın o bölgelerde basit kat değeri düşük temel tekstil ürünlerinde hakikaten dünyaya hakim olabileceği noktasında da bir trend var. Bizim de kendi tekstil sektörümüzü o bakımdan bir revizyona tabi tutmamız gerekiyor. Avantajlarımız var. Avrupa piyasasına yakınız. Butik türü mallar yapmakta ve adedi az mallar yapmakta üstün vaziyetteyiz. Tekstil kendini yeni gelişen pazarlara göre adapte etmeli.''

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasını ziyareti sırasında da Vardan, bir gazetecinin yeni teşvik ve istihdam paketine ilişkin sorusu üzerine, şunları dile getirdi:

''Bu paket bir reform niteliğinde ve olabildiğince de adil gözüküyor. Güzel yapılabilecek işler var. Üyelerimize de üye olmayanlara da söylüyoruz. Bu fırsatı insanların iyi değerlendirmesi gerekiyor. Hangi alanlarda hangi sektörlerde yatırım yapma imkanı var ise eğer onları iyi değerlendirip önümüzdeki günlerde Malatya'yı ve çevresini de kalkındıracak bir gelişmeye şahit olabiliriz. Yapacağımız çalışmalarla hem bu bölgemizi hem de diğer bölgelerimizi değerlendireceğiz.''

İş adamlarını yönlendirdikleri yatırımların bireysel ya da grup şeklinde de olabileceğine dikkati çeken Vardan, ''Arkadaşlarımıza tavsiyelerimiz oluyor. Paket daha yeni, yönetmelikleri de çıkmadı. Onunla beraber arkadaşlarımız hangi konularda, neler yapabileceklerine bakacaklar. Biz de onları yönlendirme, teşvik etme çalışmaları yapıyoruz'' dedi.

-TARAF GAZETESİ'NİN İDDİALARI-

Vardan, bir gazetecinin, Taraf gazetesinde yayımlanan belgeyle ilgili iddiaları hatırlatması üzerine de şunları kaydetti:

''Onlar bizim konumuz dışında. Biz ekonomik çalışmalar yapan bir kuruluşuz. Siyasi konuların dışında kalıyoruz. Ancak her yıl Türkiye Ekonomisi Raporları hazırlıyoruz. Bu raporlarda her sene farklı mesaj veriyoruz. Bu seneki raporumuz küresel kriz, yeni dersler. 2008'deki çalışmanın mesajı da demokrasi ve istikrar içinde büyüme idi. Biz burada neyi vurgulamıştık; demokrasiyi, istikrarı. 2002-2007 döneminde yüzde 6.9 oranında büyüme gerçekleştirmiştik. Türkiye bir sıçrama yakalamıştı. Adeta bir tarih yazmıştı. Fakat daha sonraki siyasi gelişmeler bizim hızımızı kesmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimi, 367 kararı, hatta iktidar olan partinin hakkında kapatılma davası çıkarılması. Bütün bunlar istikrarı baltalayan ve piyasadaki güveni azaltan faktörlerdi. Ondan sonra da hepimiz yavaş yavaş düşüşe geçmiştik ki bu da küresel krizle birleşince bize çifte kaymaklı sıkıntı oluştu. Sizin söylediğiniz konular da istikrarın bozulmasına yönelik çalışmalarsa eğer bizi ekonomik olarak da doğrudan etkileyecek faaliyetler olarak gözüküyor.''

Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı da ziyaret eden Vardan, Çakır'a MÜSİAD tarafından hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi Raporu''nu verdi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA