• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜSİAD’da referanduma evet çıktı
15 Ağustos 2010 Pazar 14:42

MÜSİAD’da referanduma evet çıktı

MÜSİAD Konya Şubesinde Cuma Konferanslarında Konya Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi.
MÜSİAD Konya Şubesinde Cuma Konferanslarında Konya Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi. “STK’lar Anayasa Değişikliğini Konuşuyor” konulu panele Siyasiler, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, İşadamları ve çok sayıda dinleyici katıldı.
 Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz; MÜSİAD olarak 2000 yılından beri farklı zamanlarda, Anayasanın değiştirilerek sivil bir Anayasa oluşturulması gerektiğini üzerinde durduklarını belirterek; “ilk olarak 2000 yılının Nisan ayında MÜSİAD Araştırma Raporunda ele aldığımız sivil anayasa konusuna her platformda sürekli dikkat çektik. Her yıl düzenli olarak yaptığımız ve bir önceki yılı değerlendirdiğimiz basın toplantılarımızın ekonomiyle birlikte en önemli maddesi sivil anayasa olmuştur. Anayasanın, hukukun üstünlüğüne dayanması gerektiğini dile getirdiğimiz bu görüşler hem çıkardığımız raporlarda hem de basın bültenlerimizde görülecektir” dedi. Korkmaz, hazırlanan Anayasa değişiklik paketinde, mesleki öğrenim, kılık kıyafet ve inanç özgürlüğü gibi bazı eksiklikler olmasına rağmen, bu Anayasa paket değişikliğinin kabulünün gelecekte daha sivil, daha demokrat ve daha özgürlükçü bir Anayasa yapmanın müjdecisi olacağının altını çizdi. Ekonomik istikrar için demokratik istikrar şart diyen Başkan Korkmaz; “sadece bu paket için değil saydığımız beklentilerin de gerçekleşmesinin başlangıcı olacağı için de bu Anayasa değişiklik paketine MÜSİAD olarak evet diyoruz” dedi.

Panel başkanlığını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz sözü ilk olarak Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Latif Selvi’ye verdi. Anayasaların toplumun huzur motoru olduklarını söyleyen Selvi; “Anayasaların görevi sorun çözücü olmalıyken bu güne kadar kullanılan Anayasalar Türkiye için sorun çözücü değil, sorun çıkarıcı olmuştur. Ülke olarak günümüz şartlarını taşımayan 82 Anayasası yerine getirilen bu Anayasa değişiklik paketini onaylıyor ve oyluyoruz. Unutmayalım ki; 1982 Anayasası da oylanmıştır. Ama ne şartlar altında oylandığı aşikardır. Hayır oyu kullanan kasabaların baskına uğrayarak sorgulandıkları hepimiz tarafından bilinmektedir” diyerek bu özgür oylamanın pek çok değişikliği de beraberinde getireceğine inandıklarını kaydetti. “bu değişiklikte sivil iradenin tecellisi söz konusudur. Buna sahip çıkılmalı ve halkın menfaatine olacak bu önemli değişimi “Evet” diyerek destekliyoruz” dedi.

Ardından konuşan MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Av Ümit Olgun ise; konunun partilerin değil Anadolu halkının meselesi olduğunu ifade ederek; “Cumhuriyet tarihinde Anadolu halkı ilk kez Turgut Özal döneminde açılım yaşamış, kabuğunu kırmıştır. Şimdi ise o açılımının 2. Dalgası yaşanacaktır. Bırakın Anadolu halkı dış dünyaya açılsın” diyerek hazırlanan paketin hâlihazırdakinden çok daha ileride olduğunu belirtti. Türkiye’de her şey zıttır diyen Ümit Olgun; “şu an yaşananlar iktidar olan ile iktidar olamayanların mücadelesidir. Bilinmeli bu ülke için özgürlük istemeyenler gerçek iktidar sahipleridir. Çünkü başbakan özgürlüğü isterken diğerleri bu özgürlüğü reddetmektedirler. Bu nedenle özgürlüğün habercisi olan pakete evet diyoruz” dedi.

HUDER Başkanı Özgür Solak ise; hukukçular olarak bu pakete evet denilmesini desteklediklerini ve pakette hukukçu gözüyle itiraz ettikleri hiçbir şey olmadığını ve itiraz edilecekse de sadece maddelerin daha iyi olabilirliğin olduğunu belirtti. Solak: “Sivil bir anayasa halk yandaşlığının önünü açacaktır. Çerçevenin geneline bakıldığı zaman işin ehemmiyeti daha da açığa çıkmakta ve bu değişikliğin diğer değişikliklerin önünü açacağının habercisi olduğunu görebilmekteyiz. İnsan olarak bizim için hayattaki en önemli şeyin mahremiyet ve özel hayat olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu Anayasada ki en önemli değişim ise kişisel hakların korunmasına yöneliktir. Günümüz teknolojisinde her şeyin bir an da internete düşebildiği bir devirde bu kişisel hakların korunmasının önemi daha da artmaktadır. Bu kişisel hak korumalarıyla, özel hayatınızın gözler önüne serilmesinden tutunda fişlemeye kadar bir sürü nahoş durumun önüne geçilecektir” dedi.

Son olarak konuşan Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, insanın doğasında sufli yani nefsi duyguların olduğunu ifade ederek, Sokrates’in bu nefsi duyguları Şehvet, Servet, Devlet olarak nitelediğini anlattı. Güçlü iktidarda bu üçlüye benzer diyerek iktidarlar için gücün önemine değindi. Hz. İbrahim’in ateşe atılırken yaşandığı rivayet edilen olayı örnek göstererek; Hz. İbrahim Nemrut tarafından ateşe atılırken bir karga ile bir güvercinin ateşe doğru ilerlediklerini ve birinin su diğerinin ise küçük bir çöp parçası taşıdığını anlattı. Soranlara çöp taşıyanın düşmanlığımız belli olsun, su taşıyanın ise tarafımız belli olsun cevabını hatırlatan Güçlü, “şimdi zaman haktan yana olma zamanı ve tarafımızı belli etme zamanıdır. Türkiye 40-50’lerden sonra kazandığı güç ve değerlerin imtihanını bu referandum da verecektir. Ya sandıktan bu kazanımlar kaybedilerek çıkılacak ya da ülkemizin güç ve değerleri daha da artacaktır. Temennimiz tarafımızı belli ederek, ülkemizin geleceği açısından doğru olanı yaparak, bu Anayasa değişikliğini desteklemektir” dedi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA