• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mursinin mecburi ikametgahı: Burcul-Arab
06 Kasım 2013 Çarşamba 14:40

Mursi'nin mecburi ikametgahı: Burcu'l-Arab

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, nakledildiği Burcu'l-Arab Hapishanesi, "yüksek güvenlikli" olmasıyla dikkati çekiyor.

Kahire'nin kuzeyindeki İskenderiye kentine 50 kilometre uzaklıkta bulunan 84 hektarlık bir alan üzerine kurulu hapishane, Mursi'nin buraya nakledilmesinin ardından artan güvenlik önlemleriyle, "askeri bir kale" görünümü aldı.

"El-Garbaniyyat" hapishanesi olarak da bilinen "Burcu'l-Arab", 1996 yılında tümgeneral Hasan el-Elfi'nin İçişleri Bakanı olduğu dönemde İngiliz hapishane modeli örnek alınarak inşa edildi. O dönemde Elfi'nin cezaevlerinden sorumlu yardımcısı Nebil Sıyam, hapishanenin İngiliz modelinde inşa edilmesi için beraberindeki heyetlerle pek çok kez İngiltere'ye gittiği ifade ediliyor.

12 metrelik kuleler

Mısır'da genelde hapishane inşaatında faaliyet gösteren Vadi en-Nil Müteaahitlik Şirketi tarafından inşa edilen hapishanenin etrafında, yüksek surlar ve bu surların üzerinde 12 metreyi bulan, her 100 metrede bir kurulan, gözetleme kulelerinde keskin nişancılar bulunuyor.

Merkezi güvenlik sistemi ve askerler tarafından korunan "Burcu'l-Arab"da bulunan 480 koğuşta, 20 bin mahkum bulunuyor. Bu sayı, Mısır'ın genelindeki yaklaşık 80 bin mahkumun dörtte birden fazlasına tekabül ettiği ifade ediliyor.

Mobilya atölyesi, futbol, tenis sahaları ve mutfağıyla özellikli cezaevleri arasında yer alan "Burcu'l-Arab", inşasından 1 yıl sonra, 1997'de faaliyete geçti. Hapishane batı, doğu ve güneyden köyler, kuzeyden ise yüksek tepelerle çevrili.

Hapishaneye giden yolu ve caddeler çoğu zaman zırhlı araçlar ve tanklarla kapalı tutuluyor, yolların pek çok yerinde de kontrol noktası bulunuyor. Mursi'nin nakledilmesinin ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığı hapishane, yerleşim alanlarına uzaklığı ve alınan sıkı önlemler nedeniyle yakınlarında gösteri düzenlenmesinin olanaksız olduğu ifade ediliyor.

"Devrimde de etkilenmedi"

Dışardan askeri birlikler, içerden ise polis ve hapishane güvenliği tarafından korunan "Burcu'l-Arab", içinde bulunduğu coğrafi şartlar ve alınan sıkı güvenlik önlemleri sayesinde, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı başlatılan 25 Ocak Devrimi'nde yaşanan olaylardan fazla etkilenmedi. O dönemde "Öfke cuması" olarak bilinen olaylarda, pek çok hapishaneye saldırı düzenlenip mahkumların kaçması sağlanırken, bu saldırılardan nasibini alan "Burcu'l-Arab"daki eylemler, hedefine ulaşamadı.

Halihazırda hapishanede Mursi'nin yanı sıra İskenderiye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) mensup yetkililer de bulunuyor.

Darbenin ardından yaklaşık 4 ay bilinmeyen bir yerde tutulan Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla hakkında açılan davada, ilk kez hakim karşısına çıktıktan sonra İskenderiye'deki Burcu'l-Arab Hapishanesine nakledilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA