• Konya21 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Murat Can golü nasıl yedi?

24 Nisan 2007 00:10
11. cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi manevra olarak müthiş bir strateji ile yürütüldü. Uzun bir süre gerginlik olmasın, makul! bir aday çıksın söylemi süregeldi.

Süre kısaldıkça özellikle CHP’nin Başbakan’ın şahsına yaptığı anlamsız saldırı kamuoyu nezdinde Tayyip Erdoğan ismini hep önde tuttu.

Son haftaya girildiğinde Başbakan’ın istişareleri de sonuçları vermeye başladı. Belki de bu haftaki görüşmeler Tayyip Erdoğan’ın tüm soru işaretlerini gidermesine vesile oldu.

Artık Tayyip Erdoğan ismi Cumhurbaşkanlığı için daha az konuşuluyordu. İşte tam bu süreçten sonra çok sayıda ihtimal hesapları yapılmaya başlandı ve her kafadan bir ses çıktı.
Son iki gündür gündeme gelen isimlerin başında Nimet Çubukçu ve Vecdi Gönül vardı.

Başbakan’ın en son konuştuğu isimlerden biri olan Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan’a önemli bir şey söyledi; Ya sen, Ya da Abdullah Bey.

Bu görüşmeyi iyi çözemeyen pek çok medya grubu ve gazeteci, 24 Nisan Sabahına kadar Vecdi Gönül ismini yoğun bir şekilde telaffuz ettiler.

Hatta pek çok gazetenin bu tarihli nüshasında “Vecdi Gönül” ismi vardı.

Vecdi Gönül ismini sıkça telaffuz edenlerin başında sitemiz yazarlarından ve partiye yakın bir isim olan Murat Can’da var. Gece 22.00 gibi ısrarla Vecdi Gönül isminin kesinleştiğini diğer haber kaynaklarına fark atmamız gerektiğini söyleyerek, kendinin bu konuyla ilgili yazısının da hemen yayına girmesini istiyordu. İstediğini yapıp hem yazıyı hem de bu yazının anonsunu yayına verdiğimizde saat 22.30 civarıydı.

Doğrusu bu haber fazla inandırıcı gelmemişti.

Hemen Bülent Arınç’a yakın birini arayıp, bilgi almaya çalıştım. O gece tüm Ankara ketum bir tutum sergiliyordu. Ancak sağlam bilgiyi paylaşmak isteyen dostlarımızda vardı. Onlara ulaşınca olay çözüldü. Ankara da ki son üç saatin analizini yapınca “Abdullah Gül” ismi netleşiverdi.

Geçen hafta ki yazımda şu ifadeleri kullanmıştım “Benim bu konuda düşüncem şöyle; Tayyip Erdoğan’a oy verenler başta olmak üzere, O’na saygı duyan kitle, Cumhurbaşkanı olması için gerekli bütün desteği vermeli. Bu destekle Tayyip Erdoğan, çok yakın çevresiyle yapacağı değerlendirmeyle Köşke çıkabilir ya da görevine devam edebilir. Bu karar O’na aittir. O’nun dışında köşke çıkacak kişi de sadece Abdullah Gül olabilir. Yani önümüzdeki haziran ayında sadece Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak görmeliyiz. Bu mecliste başka arayışlar yapmak gereksizdir.”
Bizim, bu beyhude arayış olur dediğimiz kanaatimize en çok Bülent Arınç destek verince Türkiye belki de tarihinin en büyük şansını yakalamış oldu.

Peki her şey bu kadar açıkken, medya nasıl oldu da başka isimlere daldı gitti. Hatta Hürriyet internet sitesi Başbakan’ın ismi açıklamasından bir kaç saat önce hala Beşir Atalay’ı neden kesin aday gösteriyordu?

Bu tür siyasi kritik kararlarda, bu işe meraklı bazı uyanık tiplere önceden haber yakalamış numarası verilerek, yakın ihtimalli isimler sızdırılır. Bu uyanık tiplerde buna hemen atlarlar. (Bunlara literatürde sazan da denir) Onlarda bu haberi gizli bilgi biliyormuş edasıyla her yana salarlar. Sonunda bizim Murat Can gibi hiç beklemedikleri bir durumla karşılaşıverirler. Tabi bu tür tipler olmasa hayat nasıl zevkli olacak!

Ankara’da bunlar olurken, Konya’da Yeni Konya gazetesi “Gül sürprizi” başlığı ile çıkınca tüm rakiplerine fark atmış olur. Mustafa Tatlısu da siyasetin Ankara’da değil de neden Konya’da daha iyi yapılacağını göstermiş olur. Murat Can, böylece Tatlısu’dan daha çok şey öğreneceğini fark etmiştir. Fark etmiş midir? Herhalde.
 
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA