• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Muhalefet yan çiziyor
15 Ocak 2014 Çarşamba 09:05

Muhalefet yan çiziyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK düzenlemesini anayasa değişikliğiyle gerçekleştirmek için muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüştü.

Yargıdaki ideolojik yapılanmayı sona erdirmek isteyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün muhalefet partileriyle görüştü.

HSYK'nın yapısını anayasa değişikliğiyle gerçekleştirmek isteyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce'yi ziyaret etti. Bozdağ, siyasi partilere götürdükleri önerinin Anayasa'nın HSYK'ya ilişkin 159. maddesinin yeniden yazılması konusunda işbirliği önerisi olduğunu ifade etti.

ORTAK ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret sonrası açıklama yapan Bozdağ, 'Anayasa değişikliği konusunda ortak bir çalışmaya hazır olduğumuzu, birlikte Türkiye için doğru olanı yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Onlar da bu düşüncemizi partilerine götüreceklerini yetkili organlarında değerlendirdikten sonra kanaatlerini ifade edeceklerini açıkladılar' dedi. HSYK teklifinin çekilip çekilmeyeceği konusunda görüşmelerden çıkan sonuca göre hareket edeceklerini belirten Bozdağ, 'Ama anayasa değişikliği konusunda bir mutabakat olduğu takdirde, biz bu mutabakata uyacağız' dedi.

METNİ BİRLİKTE OLUŞTURURUZ

Bozdağ, bir soru üzerine, bir metin sunmadıklarını, CHP ve diğer partilerin olumlu yaklaşması durumunda ise bir komisyonun teşekkül edeceğini, bu komisyonun metni birlikte oluşturacağını söyledi. Bozdağ, başka bir soru üzerine komisyonun yapısına ve üye sayısına partilerin karar vereceğini, şu anda kendilerinin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti.

CHP'NİN İKİ ŞARTI VAR

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, 'AK Parti'nin teklifini CHP Merkez Yönetim Kurulu'na ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacağız. Oradan alacağımız kararı kendilerine bildireceğiz' dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise 'Teklifi geri çeksinler, biz söyledik. İki koşulumuzun olduğunu söyledik. Yolsuzluk dosyaları kapatılmayacak. Onların üzerine gidilecek. İki; mevcut teklif geri çekilecek. O çerçevede görüşmeler yapılabilir' diye konuştu.

MHP KAPILARI KAPATTI

Bozdağ, daha sonra Canikli'yle MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret etti. Bu girişime sıcak bakmadıklarını belirten Vural, 'Biz MHP olarak kesinlikle bu süreç içerisinde hangi şart olursa olsun tamamen bağımsız bir şekilde böyle bir anayasa değişikliğini uygun görmüyoruz. Ne olursa olsun' dedi. Görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan, Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mahir Ünal ve Ahmet Aydın ile bir araya geldi. Bozdağ ve Canikli, görüşmelerinin ardından da BDP'lilerle biraraya geldi.

BDP: BİZ HAZIRIZ

HSYK düzenlemesine sıcak BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 'İktidar hazırsa, hakim ve savcıların bağımsızlığını sağlayacak, tarafsız bir yargıyı düzenleyecek anayasal düzenlemeye hazırız' dedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de 'Uzlaşma arayışına destek vereceğimizi ifade ettik' diye konuştu.

Üç partiyle de yürür

Bozdağ, 'HSYK için oluşturulacak modelde herkesin görüşleri olabilir. Bütün bunların tamamı, uzlaşma heyeti oluşturulursa o heyet tarafından değerlendirilecektir. O heyetin üzerinde uzlaştığı metin esas olacaktır. Şu anda hepimizin bir fikri, görüşü olabilir ama heyetin çalışmasından sonra netleşecektir. Önemli olan Anayasa değiştirecek çoğunluğun bir araya gelmesidir. Böylesi bir uzlaşma ortamında MHP'nin de katıldığı, 4 partinin uzlaştığı metin olmasını önemseriz, doğru buluruz. MHP katılmaz, diğer partiler katılırsa onlar uzlaşır, metin ortaya koyabilirse, bu metin Anayasa değişikliğini sağlayacak çoğunlukla Meclis'ten geçerse sorun yok. Diğer 3 partiyle bu çalışma yürüyebilir' dedi.

Bozdağ'ın ilk toplantısı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu bugün yeni üyelerinin katılımı ile ilk toplantısını yapacak. Adalet Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, HSYK saat 09.00'da toplanacak. Kurul Başkanı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Kurul üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSYK'daki ilk toplantılarını yapacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA