• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mübarek yasasına geri dönüş
27 Ağustos 2013 Salı 16:01

Mübarek yasasına geri dönüş

Yeni taslakta Mübarek'in yasaklı ekibine siyaset yolu açılırken İhvan'a ise yasak getiriliyor.
Mısır'da cunta, darbe anayasasını hazırlamak için kolları sıvadı. Mısır'da devrik lider Hüsnü Mübarek dönemindeki liderleri kapsayan 'siyasetten men' maddesinin anayasadan kaldırılmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, ülkedeki bazı siyasi güçler ve gençlik hareketleri, öneriye karşı çıkarak maddenin korunmasını ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) yetkililerini de kapsamasını talep etti. Yeni kurulan siyasi hareketlerden Adalet Hareketi yayımladığı yazılı açıklamada, 'siyasetten men' maddesinin anayasadan çıkarılması yönündeki tartışmalara ilişkin, 'Mübarek dönemindeki liderlerin siyasetten tecrit edilmesi yalnızca halkın bir talebi değildir. Bozuk rejime karşı yapılan her devrimden sonra izlenen bir adalet ilkesidir. Şiddeti teşvik eden ve siyasi hayatı sekteye uğratan İhvan için de aynı durum geçerlidir' ifadelerine yer verdi.
 
'SOSYAL DENGEYİ BOZAN PARTİLER'
 
Anayasa hazırlık komitesi üyelerinden Anayasa Hukuku Profesörü Muhammed el-Mirgani, yaptığı açıklamada, maddenin iptal edilmesinin henüz görüşülme aşamasında olduğunu belirterek, önerilen anayasal değişikliklerin nihai bir karar değil, başlangıç niteliğinde olduğunu ifade etti. Devrimci Gençlik Birliği Sözcüsü Heysem el-Hatib de 25 Ocak 2011 devriminin ardından anayasaya dahil edilen maddeye karşı çıkarak 'İster Ulusal Parti İster Hürriyet ve Adalet Partisi olsun ülkede siyasi, ekonomik hayatı ve sosyal dengeyi bozan tüm partilerin siyasetten men edilmesini istiyoruz' diye konuştu.
 
Selefiler onay verdi
 
Mısır'da selefi eğilimli Nur Partisi, anayasa çalışmalarını yürütmesi planlanan komiteye katılacağını açıkladı. Hukukçulardan oluşan Mısır Anayasa Değiştirme Komisyonu'nun hazırladığı anayasa taslağını, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere dün gece Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a teslim etmesinin ardından Nur Partisi, komiteye katılıp katılmama konusundaki tutumunu açıkladı. Partiden yapılan yazılı açıklamada, 25 Ocak devriminin kazanımlarını korumak ve halkı temsil etmek için partinin anayasa çalışmalarını yürütecek komiteye katılacağı belirtildi. Açıklamada, komisyonun hazırladığı bazı maddeler eleştirilerek 'Bazı maddeler, ülkeyi nüfuz ve mal sahiplerinin sözünün geçtiği, ideoloji ve ruh yoksunu 25 Ocak devrimi öncesi döneme götürmeyi hedefliyor' denildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA