• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Moro İslam Devletini Türkiye inşa edecek
17 Kasım 2014 Pazartesi 10:06

Moro İslam Devleti'ni Türkiye inşa edecek

Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile hükümet arasında arabuluculuk yapan Türkiye, kurulacak Müslüman otonom devlete her türlü desteği verecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Filipinler ziyareti, bu ülkede hükümetle Moro halkı arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacak. Türkiye, Filipinler ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında devam eden ve anlaşmaya varılan barış görüşmelerinde etkin bir rol üstlenmişti. Davutoğlu’nun ziyaretinde Moro’nun eğitim ve sağlık sisteminden belediyeciliğe kadar pek çok konuda inşasında Türkiye’nin üstleneceği rolün çerçevesinin çizilmesi bekleniyor.
MORO LİDERİ İLE GÖRÜŞECEK
Barış sürecinde ‘Bağımsız Denetim ve Gözetim Heyeti’ ile ‘Uluslararası Silahsızlandırma Komitesi’nde üye bulunduran birkaç ülkeden biri olan Türkiye, tecrübeleriyle Moro’yu imar edecek. Davutoğlu, bu kapsamda Manila’da Moro İslami Cephesi Lideri Murad İbrahim ile de görüşecek. Öte yandan bu ziyarette 100 milyonluk nüfusu ve Güney Doğu Asya’da büyüyen ekonomisiyle dikkat çeken Filipinlerle Türkiye arasında yeni köprüler de kurulacak.
HEYETTE BÜYÜKELÇİMİZ VAR
İslami Cephe’nin talebiyle kurulan heyet içerisinde Türkiye’den İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç yer alıyor. Başkanlığını eski Avrupa Birliği Büyükelçisi’nin yaptığı Denetim ve Gözlem Komisyonu’nda ayrıca, Amerika kökenli Asya Vakfı ile iki de yerel vakıf bulunuyor. Bölgede ayrıca İslami Kurtuluş Cephesi’nin elindeki silahların anlaşma devam ettiği sürece muhafazasından sorumlu olan ve 7 kişiden oluşan ‘Uluslararası Silahsızlandırma Komitesi’nde de Türkiye’den Büyükelçi Haydar Berk görev yapıyor. Heyette ayrıca Norveç, Bruney ve Filipinler’den atanan 4 temsilci yer alıyor. 100 milyonluk nüfusu ve her geçen yıl büyüyen ekonomosiyle Uzak Doğu’nun parlayan ülkelerinden biri olan Filipinler’le ikili anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Bu arada THY de önümüzdeki aylarda Manila’ya direkt uçuşlar başlatacak.
TÜRKİYE MORO'NUN MOTORU
Filipinler hükümeti ile Moro halkı arasındaki barış görüşmelerinde görev yapan İHH Başkan Vekili Hüseyin Oruç, “Otonom da olsa Müslümanlara ait bir devlet geliyor. Türkiye, bu devletin kurulmasına da işletilmesine de katkı sunacak. Moro’da üniversite, okul, hastane gibi yapılardan belediyeciliğe kadar programlar yapılması gerekecek” dedi. İstanbul’da Bangsamoro Sempozyumu’nun düzenleneceğini ifade eden Oruç, “Türkiye İslam coğrafyasına model olarak sunulacak” diye konuştu.
EBOLA MESAJI
Başbakan Davutoğlu, ‘G20 2015 Dönem Başkanı’ sıfatıyla sunum yaptı. Daha sonra uluslararası medyaya yönelik basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, “Bu yıl Ebola kriziyle mücadeleyi desteklemek için elimizden geleni yaptık ve yapacağız. Umuyoruz ki önümüzdeki yılki toplantıya kadar bir başka uluslararası salgın ortaya çıkmaz, Ebola krizi de çözülmüş olur” dedi. G20 kapsamındaki temaslarını tamamlayan Davutoğlu, Avustralya'dan Filipinler’e geçti.


Kaynak: Hamdi Koçoğlu - Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA