• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mısırda siyasi açmazın çözümü uzlaşı
14 Eylül 2013 Cumartesi 12:00

Mısır'da siyasi açmazın çözümü uzlaşı

Uzmanlar, Mısır'da üçüncü ayına giren İhvan ve geçici hükümet arasındaki siyasi açmazın tarafları uzlaşmaya mecbur edeceğini düşünüyor
Üç aydır siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Mısır'da, uzmanlar, ordu tarafından göreve getirilen yönetim ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) arasındaki siyasi açmazın tarafları sonunda uzlaşmaya mecbur bırakacağı görüşünde birleşiyor.
 
California Pepperdine Üniversitesi Öğretim Görevlisi Halil Cahşan, yaptığı açıklamada, Mısır'daki siyasi durumun her geçen gün daha karmaşık hale geldiğine dikkati çekerek, bu durumun siyaset, ekonomi ve güvenlik alanında kapsamlı bir çözüm gerektirdiğine inandığını söyledi.
 
Cahşan, ordu tarafında göreve getirilen geçici yönetimin, İhvan mensuplarına yönelik gözaltı operasyonlarıyla muhalefeti sert yöntemlerle bastıran Hüsnü Mübarek rejimine dönüş sinyalleri verdiğini belirtti.
 
İhvan'ın protestolarla geçici hükümete yönelik "yıpratma savaşı" yürüttüğünü savunan Cahşan, ulusal uzlaşmanın mevcut durumu kabullenmeyi gerektirdiğini, bunun da kısa vadede mümkün gözükmediğini savundu.
 
Cahşan, geçici hükümet yetkililerinin mevcut kutuplaşma devam ettiği müddetçe, yol haritasının arzu edilen sonuçları vermeyeceğini bildiğini, bu yüzden tarafların sonunda bir orta yol bulmasını beklediğini dile getirdi.
 
Washington'da bulunan Arap-Amerikan Çalışmaları Merkezi Başkanı Münzir Süleyman ise İhvan'ın denklemde "daha zayıf parti" olduğunu ifade ederek, "Müslüman Kardeşler özellikle durumundaki kritik değişimleri gözlemledikten sonra yönetimle uzlaşı sağlamak zorunda kalacak" iddiasında bulundu.
 
Kahire Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmed Abdurabbo, bir uzlaşının sağlanacağını ancak bunun siyasi bir düzeyde olmayacağını düşünüyor.
 
İhvan'ı siyaset sahnesinin dışına itmenin, Mısır'ın siyasi imajını zedeleyeceğini vurgulayan Abdurabbo, "Devlet, Müslüman Kardeşler veya Mursi destekçileri olmadan yapamaz. İhvan'ın da ayrıca bu uzlaşıya ihtiyacı var. Sonuçta, İhvan yönetimine hareket alanı sağlayacak. Mısır yönetimi için en büyük zorluk, Batı'yı hiçbir siyasi grubu dışlanmadığına ve yol haritasının işlediğine ikna etmek" diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA