• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mısırda korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor
14 Ağustos 2013 Çarşamba 16:37

Mısır'da korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin, "Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Konseyi III. Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'ın Gebele kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin sorusu üzerine Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Açıkçası korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor Mısır'da. Bu noktalara gelinmemesi için hatırlayacaksınız benim de çok çağrılarım oldu, görünür görünmez çok gayretler de var. Bugün olup bitenler tabiki kabul edilemez. Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahla müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Bundan dolayı çok büyük bir üzüntü duyuyoruz. Bütün Mısır halkına da hem başsağlığı hem geçmiş olsun diyoruz. Rakamlar çok değişik doğrusu. Muhakkak ki, önümüzdeki zaman içinde netleşecektir ama olayların büyüklüğü de çok ortadadır. Korkum şu ki; Mısır içinden çıkılmaz bir kaosa girer bu gidişle. Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim; bu yol çıkmaz bir yoldur Mısır için. Onun için herkesin kendi ülkesinin kıymetini bilmesi ve herkesin, bütün tarafların bir araya gelip aklı selim içerisinde ve mantık yoluyla Mısır'ı düzlüğe çıkaracakları, tekrar Mısır'ın demokrasiyle buluşacağı süreci başlatmaları gerekir. Yoksa hemen komşumuzda olup bitenler, nasıl başlamıştır herkesin hatırlamasını isterim."

"Mısır'da olup bitenler herkesi ilgilendiriyor"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sivil halka silahla müdahalenin olayları bu noktaya getirdiğini belirterek, şöyle davem etti:

"Mısır'da olayların bu noktaya gelmesini tahayyül bile etmek istemem. Mısır'da olup bitenler, sadece Mısır'ı, Arap dünyasını, bölgeyi, Mağrip'i değil, bütün İslam dünyasını ilgilendirecek ve etkileyecek bir gelişme gösterir. O bakımdan herkesin aklı selimle hareket etmesinin zamanı çoktan geçmiştir. Bunun için de şüphesiz ki herkesin bir araya gelmesi gerekir. Yapılacak ilk iş, seçilmiş Cumhurbaşkanının ve arkadaşlarının serbest bırakılması ondan sonra herkesin katılacağı şeffaf ve düzgün seçimlerin yapılmasıdır. Korkarım ki bu böyle giderse Mısır'ın uzun bir süre tekrar demokrasiyle buluşması zor olur. Bu da çok kötü bir örnek olur, hem Mısır halkı hem de İslam dünyası için büyük kayıp olur. O bakımdan bu yolun yol olmadığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Bir kez daha hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet dilerim. Mısır halkının tamamı kardeşimizdir."

Gül, Mısır'da olup bitenlerin herkesi ilgilendirdiğini dile getirerek, "Bu söylediklerimiz de Mısır'a duyduğumuz dostluktan dolayıdır. Bir kez daha söylüyorum dünyanın hiçbir yerinde sivil topluma nümayiş yaptıkları için, protestoda bulundukları için silahla mücadele meşru görülemez" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA