• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milletvekili Genel Seçimine katılım arttı
02 Kasım 2015 Pazartesi 15:06

Milletvekili Genel Seçimi'ne katılım arttı

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'ne katılım, 7 Haziran'daki ve 12 Haziran 2011'deki seçime göre yaklaşık 2 puan arttı.

Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından en dikkat çekici unsur seçime yüksek katılım oldu. 7 Haziran'da 47 milyon 507 bin 467 kişinin oy kullandığı seçimde katılım yüzde 83,92 oranında hesaplanırken, 43 milyon 914 bin 948 kişinin oy kullandığı 12 Haziran 2011'deki seçimde bu oran yüzde 83,16 olarak gerçekleşti. 48 milyon 537 bin 201 seçmenin dün oy kullandığı seçimlerde ise yüzde 85,18'lik katılım oldu.

Seçime katılımın yüksek gerçekleşmesini demokrasi açısından sevindirici bulan siyaset uzmanları, sandığa giden seçmenin en çok güvenlik konusunu önemsediğini, Güneydoğu'daki oy değişiminin de bunun en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Nebi Miş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye siyasi hayatında herhalde bu kadar yüksek siyasi katılım olan seçim çok enderdir ya da belki de tek olabilir, darbe dönemleri hariç" değerlendirmesinde bulundu. Miş, bunun siyasi tercih ve demokratikleşme düzeyi bakımından önem taşıdığını ifade etti.

"Demokrasinin sağlığı bakımından sevindirici" 

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, seçime katılımın yüksek olmasını demokrasinin sağlığı bakımından sevindirici bulduğunu dile getirdi. 

Okur, "Yüksek katılım oranı toplumun siyaseti ciddiye aldığını ve sorunlarının çözüm noktası olarak siyasete baktığını gösteriyor" dedi.

"Seçmen çözüme yönelik bir refleks gösterdi"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı da Türkiye'de en yüksek katılımlı seçimlerden birinin yaşandığını bildirdi. 

Bunun sebepleri arasında 7 Haziran sonrasındaki belirsizlik ortamı, ekonomideki kırılganlıklar, bölgede karşılaşılan siyasi sorunların geldiğini ifade eden Yazıcı, bu durumun seçmende kaygı yarattığını söyledi. "Seçmen çözüme yönelik bir refleks gösterdi" diyen Yazıcı, sonuçları AK Parti açısından önemli bir başarı olarak değerlendirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA