• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milletlerarası Şehir Tarihi 2. Yazarlar Kongresi
05 Ekim 2012 Cuma 16:41

'Milletlerarası Şehir Tarihi 2. Yazarlar Kongresi'

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Konya Büyükşehir Belediye tarafından Şehir kültürdür, medeniyettir başlığı altında düzenlenen Milletlerarası Şehir Tarihi 2. Yazarlar Kongresi başladı.
Bir otelde düzenlenen kongreye Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu ve yurt içi ve yurt dışından yazarlar, davetliler ile öğrenciler katıldı.
TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu yaptığı açılış konuşmasında, kongrenin hayırlı geçmesi temennisinde bulundu. TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ise, şehirlerin insanlar gibi birer organizma olduğunu ifade ederek, “Yani şehirlerin de bir ruhu var. Şehirlerin ruhu olur mu? diye sormayın olur tabi ki de. Modern zamana baktığımızda şehirler önemli ölçüde tahrip oluyor, şehirler adeta yok ediliyor” diye konuştu. TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Şehir tarihi aslında dünya tarihi yazmak gibi bir şey. Dünya tarihi şehirlerin tarihinden oluşuyor desek, herhalde yanlış bir söz söylemiş olmayız” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Toplantının Konya’da yapıldığı dönem aslında bizim de şehirle ilgili birçok yeni çalışmaya girdiğimiz bir döneme rastlamış oldu. Şehirler aslında taştan, topraktan, binadan, demirden, çimentodan ibaret değil. Şehirlerin bir ruhu var. Şehre hizmet etmek için o ruhu kavramak gerekiyor” şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez de “Kongrenin davetini aldığımda çok sevindim, ilkinden haberim olmamıştı. Şehir kültürü üzerine yaklaşık 40 senemi harcadım. Şehir, kültürdür, medeniyettir. Peygamber efendimiz şehirlerde yaşamayı tavsiye ediyor. Eğer gelecek nesillere yön vereceksek geçmiş kültürümüzü ve medeniyetimizi bilmemiz gerekir. O sebepten dolayı bu kongrenin Konya’ya hayırlı olacağını, Konya’nın kültürünü, medeniyetini yeni nesillere aktaracağını düşünüyorum” diye konuştu.
Vali Aydın Nezih Doğan, “Bugün kadim memleketimizin başkentinde şehir tarihi ile ilgili bir kongredeyiz. Dolayısıyla aslında bu şehrin kurucusu olan bu şehrin atası olan Hz. Mevlana’nın ortaya koyduğu Mesnevi ile bu şehri yönetenlerin yaptığı Alaaddin Cami’sinin bu şehrin medeniyetinin oluşmasındaki katkılarının birbirine benzer olduğunu düşünüyorum. Sadece yeni eserler yapmakla değil ama yeni düşünceler üretmekle şehir tarihine katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e şükran beratı verdi.
Türkiye’nin yanı sıra ABD, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Libya, Makedonya, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan’dan ilim adamları ve yazarların da katılacağı kongre 3 gün sürecek. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nde İslam Medeniyeti ve Şehir, Şehir Tarihi, Türkiye’de ve Osmanlı Coğrafyası’nda şehir tarihi çalışmaları, şehir ve edebiyat, şehirlerle ilgili edebi metinler, şehir ve şiir, şehir hikayeleri, şehir romanları, şehir yazarları, Konya şehri ve tarihi, tarih yazarları ve şehir edebiyatı konularıyla ilgili bildiriler sunulacağı belirtildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA