• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mezata çıkarılan güvercinler havada kapışılıyor
24 Aralık 2013 Salı 12:38

Mezata çıkarılan güvercinler havada kapışılıyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinde mezata çıkarılan güvercinler, attığı taklaya ve cinsine göre 10 ila 800 arasında alıcı buluyor
Konya’nın Beyşehir ilçesinde bir kahvehanede açık artırma ile satışa sunulan güvercinler, cins ve özelliğine göre 10 ila 800 liraya kadar alıcı bulabiliyor. 
Beyşehir’de bir araya gelen güvercin sevenler, bir kahvehanede ‘mezat’ diye adlandırdıkları yöntemle güvercinleri açık artırma yoluyla satışa çıkarıyor. Güvercin almak isteyenler de satmak isteyenler de haftada bir gerçekleştirilen mezatta buluşuyor. Mezatta satış için getirilen ve büyük bir kafes içerisine konulan güvercinleri, “Var mı artıran?” diyerek satmaya çalışan Sabit Aktitiz, “Beyşehir’de haftada bir gün buradaki kahvehanemizde kanatlı hayvanseverler olarak toplanıyoruz. Güvercin mezatına büyük rağbet oluyor. Bir derneğimiz var ama resmi olarak faaliyete geçiremedik. Yer sorunu konusunda belediyemiz yardımcı olursa, bu sektörün büyük hamle yapacağına inanıyoruz. Çünkü sadece Beyşehir değil, yakın çevremiz, köy ve beldelerimiz ile Konya’nın birçok ilçesinden güvercin severler de aramızda oluyor. Kuş beslemeyen, ilgisi olmayan insanları bile burada görebiliyoruz” dedi.
 
ATTIĞI TAKLAYA GÖRE DEĞERİ BELİRLENİYOR
Güvercin beslemenin rastgele bir şey olmadığını ifade eden Aktitiz, “Burada satışa sunulan güvercinlerin farklı farklı oyunları, farklı desenleri var. Şebap dediğimiz değişik desen ve güzelliklerine, oyunlarına göre fiyatları değişiyor. Bin liraya da on liraya da kuş satılır. Genelde rağbet gören kuşlar, havada fazla oyun yapan, kendine özgü takla atan, ne kadar uzun ve fazla takla atarsa ona göre para ediyor” diye konuştu.
Emekli güvercin sever Kani Şen ise, Beyşehir’de yaşayan güvercin tutkunlarının ilçede kurulan böyle bir mezat olmaması nedeniyle başka yerlere gittiğini belirterek, “Ama şimdi artık gitmelerine gerek kalmadı. Beyşehir’de de güvercinlere bayağı bir rağbet var. Güvercin beslemek çok ayrı bir şey. Bu hayvanı kendisine çeken çok büyük özellikleri var. Bazen bıraktığını söyleyen kısa bir zaman sonra tekrar başlar. Bizim buradaki amacımızdan bir tanesi, burada Beyşehir güvercinini tescil ettirmek, yani marka haline getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Güvercinlerin takla sayısı ile geçen zaman içerisinde oyununu hiç bozmamasının da önemli olduğunu, kaliteli bir kuşun böyle belirlendiğini kaydeden Şen, “Kaliteli kuşu bu işten anlayanlar masada görse de bilir. ‘Bu kuşlar boş değil, bunda bir iş var’ derler. Ayrıca, biz buradaki kuşlarımıza garanti veriyoruz. Bazı yerlerde belki güzel ama yavrusu olmayan, yumurtlamayan, kısırlaşmışlarını yüksek rakamlara satabiliyorlar. Bunun ırkını devam ettirmesi adına kuşun yavruya muayyer olması lazım, biz burada bu garantiyi veriyoruz. Yavruya, yumurtaya garanti veriyoruz. Güvercinin yeri sıcak olursa 12 ayın 10 ayında sürekli yavru verir, ayda bir çift yavru atabilir” şeklinde konuştu.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA