• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlananın öğütleri Avrupaya yayılacak
22 Aralık 2010 Çarşamba 15:21

Mevlana'nın öğütleri Avrupa'ya yayılacak

Avrupalı Türk Demokratlar Derneği tarafından Hz. Mevlana'nın 7 öğüdünü içeren ve Konya Kriterleri diye adlandırılan kriterlerin Avrupa'ya yayılması için çalışmalarda bulunulacak.
Avrupalı Türk Demokratlar Derneği tarafından Hz. Mevlana'nın 7 öğüdünü içeren ve Konya Kriterleri diye adlandırılan kriterlerin Avrupa'ya yayılması için çalışmalarda bulunulacak.
 
Konuyla ilgili Hollandalı yazar Abdulwahid Van Bommel ve Hollanda Türk Yazarları Kulübü Başkanı Sadık Yemni ile birlikte basın toplantısı düzenleyen dernek başkanı Veyiz Güngör, Hz. Mevlana ve Mesnevi'nin tanıtımı için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Mesnevi'nin Hollandaca tercümesini dernek olarak tamamladıklarını ve Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ettiklerini belirten Güngör, "2007 Yılı UNESCO tarafından Mevlana ve Hoşgörü Yılı ilan edilmişti. O yıl derneğimizle birlikte Hollanda'da bulunan 16 sivil toplum kuruluşuyla birlikte Hz. Mevlana'yı anlatan 33 ayrı etkinlik düzenledik. Bu etkinlikler sırasında Mesnevi'nin neden Hollandaca tercümesini yapmıyoruz dedik ve Hollandalı Mevlana aşığı yazar dostumuz Aldulwahid Van Bommel'e bu teklifi götürdük.
 
Kendisi de kabul etti ve geceli gündüzlü çalışarak Mesnevi'yi Hollandacaya çevirdi. Şu an itibariyle bin adet basıldı. Eğer talep olursa daha da fazla basımını yaptıracağız. Ayrıca 2011 yılı içinde Avrupa'nın birçok kentinde Mesnevi'nin tanıtımı amaçlı programlar düzenleyeceğiz" dedi.
 
Dernek olarak yaptıkları çalışmalar neticesi 2011 yılının Hollanda merkezli olarak Avrupa'da, Konya Kriterleri Yılı olduğunu dile getiren Veyis Güngör, "Konya kriterleri Hz. Mevlana'nın 7 öğüdünü içeren kriterlerdir. Bunu yapmamızın nedeni ise 2009 yılında yaşadığımız küresel krizin ardından özellikle Avrupa'da ırkçı aşırı sağ hareketler giderek güçlenmeye başladı. Bununla birlikte yabancı düşmanlığı da yükselmeye başladı. İnsanlar geleceklerinden endişe eder hale geldi. Böyle bir ortamda insanların Hz.
Mevlana ve Mesnevi'ye daha çok ihtiyacı olduğunu düşündük. Mesnevi'nin ve Hz. Mevlana'nın tanıtımı amacıyla bütün Avrupa ülkelerinde tanıtıcı toplantılar ve etkinlikler düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni ise, 2005 yılında katıldığı bir sempozyumda Avrupa Medeniyeti'nin 4 sütun üzerine kurulduğunun iddia edildiğini dile getirerek, "Bunlar Roma, Yunan, Hıristiyanlık ve Musevilik. Konuşmacı İslam'ın Avrupa medeniyetiyle alakası olmadığını iddia etti. Konferansın ardından kendisinin yanına gittim ve bugün Avrupa medeniyetinin temelinde İslam bilginlerinin ve alimlerinin büyük katkısı olduğunu anlattım. Daha sonra yazdığım yazıda dünyada artık Kopenhag kriterlerinin yanında Konya kriterlerinin de uygulanması gerektiğini yazdım.
 
2007 yılında UNESCO'nun o yılı Mevlana Yılı ilan etmesiyle bu fikrim tekrar gündeme geldi ve Veyis Bey'in desteğiyle bunla ilgili çalışmalara başladık. Bu konu gerçekten ciddi bir konu. Eğer Mevlana'nın 7 öğüdü dünyada uygulanmaya başlanırsa şu an kullandığımız para sistemi bile değişebilir" şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA