• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlananın doğduğu ev restore edilecek
30 Kasım 2012 Cuma 15:04

Mevlana'nın doğduğu ev restore edilecek

Hazreti Mevlananın doğduğu şehir olan Afganistanın Belh şehri ile Konya arasındaki işbirliğinde önemli bir dönüm noktası yaşandı. Kardeş şehir ilişkileri kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı...
Hazreti Mevlana’nın doğduğu şehir olan Afganistan’ın Belh şehri ile Konya arasındaki işbirliğinde önemli bir dönüm noktası yaşandı. Kardeş şehir ilişkileri kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Özel İdaresi, Belh’te önemli hizmetler gerçekleştirecek.
Konya ile Hazreti Mevlana’nın doğduğu vilayet olan Belh arasında işbirliğinin geliştirilmesi için çeşitli protokoller imzalandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehri olan Belh Vilayeti’nin Mezar-ı Şerif şehrinde, başta Hazreti Mevlana’nın doğduğu evin restore edilmesi olmak üzere, tarımsal kalkınma alanında çalışmalar yapılması, üniversiteler arası işbirliği ve bölgenin altyapısının ele alınmasıyla ilgili toplantı yapıldı.
Toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Uslu, Konya’daki manevi iklimi Hazreti Mevlana ve ailesine borçlu olduklarını belirterek, Belh’in Konya için özel bir yeri olduğunu söyledi. 33 yıldır savaş içinde olan Afganistan’ın kendi ayaklarının üzeride durabilmesi için uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Uslu, Belh’te yaptıkları incelemelerin ardından yapılabilecek çalışmaların kararlaştırıldığını vurguladı.
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, tarihi bir güne tanıklık ettiklerini belirterek, üniversite olarak kardeş şehir ilişkileri çerçevesinde Belh ile lisans ve lisans üstü öğretim üyesi değişimi konusunda işbirliği yapacaklarını söyledi.
İki şehir arasında birçok alanda işbirliği yapacaklarını vurgulayan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, başlayan kucaklaşma sürecinde gereken gayreti göstereceklerini ifade etti.
Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Amanullah Jayhoon da, Konya’da herkesin Belh’i sevdiğini, Afganistan halkının da Konya’yı ve Konyalıları çok sevdiğini söyledi. Afganistan’ın çok eski bir medeniyete sahip olduğunu, ancak 35 yıldır olumsuz olaylarla anıldığını kaydeden Jayhoon, gelecekten ümitli olduğunu dile getirdi.
KONYA ÖRNEK OLSUN
Türkiye çapında üniversitelerde 1.700 öğrencileri bulunduğunu kaydeden Büyükelçi, “Bu Afganistan için büyük bir fırsattır. Güvenlik açısından da durumlar iyi olursa yatırımlar olacaktır. Bu toplantı Belh için iyi bir adımdır. İşbirliği için emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu ilk adımın örnek olmasını, Afganistan’ın diğer şehirlerine de yansımasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ceylani Kılıç, Belh’te belirlenen eksiklikler ve yapılabilecek işlerle ilgili; İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Abdüssettar Yarar da Mevlana’nın doğduğu evin restore edilmesiyle ilgili sunum yaptılar. Daha sonra iki şehir arasında gerçekleştirilecek işbirliği ile ilgili gerekli protokoller imzalandı.
Toplantıda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı M. Yunus Muqim, Belh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Nasır, Belh İl Genel Meclisi Başkanı M. Afzal Hadeed de bulundu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA