• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlana Müzesinde 500 yıllık süslemeler ortaya çıkarıldı
17 Ocak 2019 Perşembe 12:36

Mevlana Müzesi'nde "500 yıllık süslemeler" ortaya çıkarıldı

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi'nde yürütülen restorasyonda, Osmanlı Padişahı İkinci Beyazıt'ın yaptırdığı 5 asırlık kalem işi, nakış ve hat süslemeleri ortaya çıkarıldı.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi'nde devam eden restorasyon sırasında, Osmanlı Padişahı İkinci Beyazıt'ın yaptırdığı kalem işi, nakış ve bezeme süslemelerine rastlandı.

Yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Mevlana Müzesi'nde, Hazreti Mevlana'nın metfun olduğu Kubbe-i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) iç aksamı, kalem işi süslemeler, nakış, bezeme ve hatlardan oluşuyor.

Müzenin en çok dikkati çeken bölümlerinden kubbenin iç mekanında 16 Haziran'da başlatılan restorasyon çalışmaları ise titizlikle devam ediyor.

- Restorasyonun yüzde 80'i tamamlandı

Konya Kültür ve Turizm Müdür Abdüssettar Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kubbe-i Hadra'nın kalem işi süslemelerinde çok ciddi bir restorasyon çalışması yaptıklarını söyledi.

Hazreti Mevlana'nın sandukasının yer aldığı bölümün kalem işi, nakış ve hatlarla süslü olduğunu anımsatan Yarar, "Selçuklu döneminde temeli atılan bu bölümde uzun yıllardır yapılmayan büyük bir restorasyon çalışmasına başladık. Geçen yılın haziran ayında başladığımız çalışmaların bugün itibarıyla yüzde 80'ini tamamladık. Aksilik çıkmazsa mart ayı ortasında bitireceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.

- İkinci Beyazıt dönemi süslemeleri ortaya çıktı

Yarar, Kubbe-i Hadra'nın iç mekanındaki deformelere yönelik yürütülen restorasyonda, sürprizlerle karşılaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Burada İkinci Beyazıt döneminin kalem işi hatların, nakışların, tezhiplerin ve süslemelerin daha sonraki yapılan çalışmalarda üzerinin örtüldüğünü, günümüzde ise ortaya çıkarıldığını rahatlıkla ifade edebilirim. Düne ait yapılan çalışmaların restorasyon mantığı içerisinde doğruluğunu yanlışlığını bir kenara bırakıyorum, bulduğumuz sonuç budur. Restorasyon çalışmalarında bunlarla karşılaşıldı. Sevindirici pek çok şeyle karşılaştık. İnşallah iyi sonuçlar elde edeceğiz. Yaklaşık 500 yıllık süslemeler bunlar."

- "Sürprizler restorasyonun uzamasına neden oluyor"

Restorasyonda ortaya çıkan yeni bulguların, bilim kurulu tarafından incelendiğini anlatan Yarar, "Tabii haliyle sürprizler restorasyonun uzamasına neden oluyor. Fiziki alandaki restorasyonları tamamlayıp ziyaretçilere açmayı hedefliyoruz. Böylelikle ziyaretçilerin Hazreti Mevlana'nın kabrinin bulunduğu yerle buluşup, gönülden dua etmelerine imkan sağlamayı arzuluyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA