• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlana insanlık için çok önemli bir değer
08 Nisan 2013 Pazartesi 14:28

'Mevlana insanlık için çok önemli bir değer'

Ziyarette konuşan Vali Doğan, D-8 için en önemli lokasyonlardan bir tanesinin Konya olduğunu söyledi.
Ziyarette konuşan Vali Doğan, D-8 için en önemli lokasyonlardan bir tanesinin Konya olduğunu söyledi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından karşılanan D-8 Ekonomi İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, ilk olarak Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. D-8 için en önemli lokasyonlardan bir tanesinin Konya olduğunu ifade eden Vali Aydın Nezih Doğan, genel sekreter Musavi’yi iki açıdan teyit ettiğini belirterek, “Bunlardan bir tanesi Hz. Mevlana’nın ruhaniyeti bakımından. Çünkü onun birleştirici ruhaniyeti, hepimizi kapsayan bir ruhaniyeti var. İkincisi de Konya’nın ekonomik büyüklüğü. Hz. Mevlana üzerinden bir hoşgörü mesajı yayınlıyor dünyaya Konya. Ama aslında daha böyle iyi örgütlenmiş bir diplomatik mesaj da ortaya çıkmaya başladı” dedi.
Son dönemde Avrupa ülkelerinde Konya kriterlerinin konuşulmaya başlandığını da vurgulayan Vali Doğan, “Geçtiğimiz yıl da Konya’da ‘Konya kriterleri sempozyumu’ düzenlendi. Aslında Konya kriterleri temel olarak Hz. Mevlana’nın 7 öğüdü üzerine dayanıyor. Tavsiyeleri dünyada insanı merkez alan yeni bir barış mesajı içerdiğinden hiç kuşku duymuyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Konya’da gerek ekonomik anlamda, gerekse siyasal anlamda ortaya çıkacak iş birlikleri daima bu Konya kriterlerine vurgu yapacaktır diye umut ediyoruz. Bu anlamda sayın genel sekreter çok doğru bir adresteler” diye konuştu.
“KONYA İSLAM DÜNYASI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR”
Çocukluk hayalinin Konya’ya gelmek olduğunu belirten Seyyid Ali Muhammed Musavi de, Konya’ya geldiği ve Mevlana Müzesi'ni gezdiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Konya’nın kültürel, sanayi ve tarım alanında çok önemli bir şehir olduğuna da dikkat çeken Musavi, Hz. Mevlana’nın sadece İran halkı için değil, herkes için önemli olduğunu aktardı. Türkiye’de D-8 çalışmalarıyla ilgili üst düzey temaslarda bulunmaya başladığını da kaydeden Musavi, “Bunun ilk durağı Ankara’ydı. İkinci durak da Konya oldu. Konya’ya geliş sebebimiz D-8’in yıllık olarak yapılan sanayi ve tarım toplantılarının bir tanesinin Konya’da yapılmasına öncülük etmek. Bunun Konya’nın tanıtımı açısından da çok önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum. Konya sadece Türkiye acısından değil tüm İslam dünyası acısından da önemli bir şehir. Bu vesileyle bu bakanlar toplantısının bir tanesini Konya’da yapılmasına önem veriyoruz. Türkiye D-8’in öncüsüdür. Biz umut ediyoruz ki, Türkiye’de D-8’in çalışmaları daha fazla bilinsin. Gerek resmi düzeydeki çalışmalar, gerek bu çalışmaların halka yansıması, bu ziyaretimizin bu amacı da buydu” şeklinde konuştu.
Ziyaretin sonunda Konya Valisi Aydın Nezih Doğan genel sekreter Musavi’ye kitap hediye ederken; Musavi de Vali Doğan’a D-8’i simgeleyen plaket takdim etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA