• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mesneviden hikayelerle grup terapisi
11 Aralık 2012 Salı 12:51

Mesnevi'den hikayelerle grup terapisi

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan Dr. Faik Özdengül'ün, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'den yola çıkarak düzenlediği grup terapileri büyük ilgi görüyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan Dr. Faik Özdengül'ün, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'den yola çıkarak düzenlediği grup terapileri büyük ilgi görüyor. Özdengül, yaptığı açıklamada, 180 civarında hikaye bulunan Mesnevi'nin, modern insanın cevabını aradığı sorulara ve sorunlara ışık tuttuğunu söyledi.
     Haftanın belli günlerinde ya da ayda bir toplandıkları gruplarla Mesnevi okuduklarını ifade eden Özdengül, ''Bu toplantılarda, birinci bölüm, modern psikoterapide de bulunan grup terapisi içeriği şeklinde geçiyor. Arkadaşlarımız, günlük hayatta yaşadıklarını grup terapisi içinde aktarıyorlar. İkinci bölümde de Mesnevi'deki kendi retoriği ile sunulan konuları işliyoruz'' dedi.
    
     -''İnsanı çok iyi anladığını gösteriyor''-
    
     Özdengül, bu programlara katılanların, Mesnevi'de anlatılan hikayelerle kendi hikayelerini bir araya getirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''Bu hikayelerden, her birimiz için farkındalıklar ortaya çıkarıyoruz. Bu her birimizin de çok işine yarıyor. Burada bulanan arkadaşlarımızla bir yılı geçtik, diğer gruplarda 2 ve 3 yıldır devam edenler de var. Bunun dışında ayda bir Ankara'da ve İstanbul'da, zaman zaman Antalya'da, aylık toplantılar yapıyoruz. Biz şunu iddia ediyoruz; Mesnevi'nin tek başına bizi olgunlaştıran bir dili var, içeriği var. Konuların sıralanışı, Hz. Mevlana'nın bize aktarışı, insanı çok iyi anladığını gösteriyor. Mevlana, insanın temel problemlerinin ne olduğunu, bu problemlerle nasıl başa çıkılacağını çok iyi bildiğini bize hissettiriyor. Sanki her birimizin hayatı anlatılıyormuş gibi etkileniyoruz ve kendimize aslında nefes alacak bir alan buluyoruz. Buradan aldığımız enerjiyle hayatlarımızı daha kolay sürdürebildiğimizi görüyorum.''
    
     -''Günümüz insanının çıkmazını görmüş''-
    
     Grup terapilerine devam eden katılımcılar da ''İnsanlarla yaşadığımız ilişkilerde herkes gibi problemlerle karşılaşıyoruz. Bu programın, karşılaştığımız problemlerin çözümünde büyük yararı oluyor. Mevlana, yüzyıllar öncesinden günümüz insanının çıkmazını görmüş. Uzun yıllardır Konya'da yaşıyoruz ancak Mevlana'yı şimdi yeni anlıyoruz'' diye konuştu.
     Bazı katılımcılar ise şimdiye kadar okudukları davranış bilimleri kitapları içinde en gerçekçi kitabın Mesnevi olduğunu belirterek, ''Gerçekçi, çünkü dayandığı kaynak Kur'an-ı Kerim... Bu mantıkta olduğu için hoşumuza gidiyor. Mesnevi'deki her hikayenin arkasında bir hakikat var. Bunu okurken, hayatınıza faydalı olabilecek şeyleri almanız lazım. Sadece çok güzel sözler söylemiş biri değil Mevlana, insanı çok iyi anlamış biri'' dedi.
    

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA