• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mesnevi tüm dünyayı sarıyor
14 Aralık 2015 Pazartesi 15:03

Mesnevi tüm dünyayı sarıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hazreti Mevlana’nın eseri Mesnevi’nin dünya dillerinde okunabilmesi için çeviri çalışmalarını sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hazreti Mevlana’nın dünyaca bilinen eseri Mesnevi’nin bütün dünya dillerinde okunması ve anlaşılması için çeviri çalışmalarını sürdürüyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şu ana kadar 25 dile çevrilip basımı yapılan Mesnevi’nin okuyuculara ve uluslararası düzeyde misafirlere sunulduğunu söyledi. Hazreti Mevlana’nın eşsiz eseri Mesnevi’yi 50 dile çevirme hedefleri olduğunu belirten ve bunun nemine dikkat çeken Başkan Akyürek, “Mesnevi’nin hayat bulduğu coğrafyada, kısa bir süre sonra kan, zulüm ve gözyaşı hakim olmuş, büyük bir yıkım döneminin ardından ikinci bin yıla damgasını vuran Osmanlı Medeniyeti kurulmuştur. Osmanlı’nın kuruluşuna ise Mesnevi’nin ortaya koyduğu anlayışın öncülük yaptığını söylemek mümkündür. Mevlana, bu büyük eserinde dinî ve ahlaki görevlerden devlet yönetimine, iş hayatından sağlığa, alışverişten savaşlara, felsefe ve ilahiyattan psikolojik ve sosyolojik analizlere, evrenin yaratılışından atomların yapısına kadar her çeşit konuyu en güzel yorumlarla, en etkili ve ikna edici delillerle okuyucuya sunar, edebî bir üslupla enine boyuna tahlil eder. Böylesine önemli bir başucu kitabını, eşsiz bir kaynağı, daha geniş kitlelerle buluşturmayı kendimiz ve kültürümüz için bir ödev telakki ederek, kurumsal sorumluluğumuz gereği yayın hayatımıza kazandırdık” dedi.

25 DİLDE MESNEVİ
Bugüne kadar Farsça aslı ile birlikte Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, İsveççe, İtalyanca, Urduca, Fransızca, Japonca, Arnavutça, İspanyolca, Türkmence, Tacikçe, Çince, Kazakça, Özbekçe, Flemenkçe, Yunanca, Malayca, Rusça, Azerice, Boşnakça, Kürtçe ve Sıvahili dillerinde basılan Mesnevi’nin; Portekizce, Amharca, Uygurca, Osmanlı Türkçesi, Moğolca, Kırgızca, Hintçe, İbranice, Çekçe, Ermenice, Litvanca, Kırımca, Ukranice, Süryanice ve Tatarca dillerinde çeviri çalışması devam ediyor.

MOBİL MESNEVİ İLGİ GÖRÜYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi, basılı Mesnevilerin yanı sıra Mobil Mesnevi uygulamasıyla dijital ortamda da Mesnevi’yi okurlarla buluşturuyor. Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda kullanılan Mobil Mesnevi, Hazreti Mevlana’nın sevgi, barış ve hoşgörü mesajlarını farklı dillerde tüm dünyaya aktarıyor. Türkçe, Farsça, İngilizce, Arapça, Japonca, Fransızca, Çince gibi farklı dillerde uygulamaya konulan Mobil Mesnevi’yi bugüne kadar Android ve IOS işletim sisteminden 187 binden fazla kişi indirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA