• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Merkel günah çıkardı
19 Kasım 2011 Cumartesi 13:19

Merkel günah çıkardı

Almanya Başbakan Merkel, Neonazi terör örgütü tarafından öldürülen Türkler'le ilgili açıklama yaptı: Hepimiz faillerin kim olduğunu, olayların birbiriyle bağlantısını bilen suç ortaklarının olup olmad
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Neonazi terör örgütü ve muhtemel istihbarat bağlantılarıyla ilgili olarak, "Sadece aileleri değil, bizler, hepimiz faillerin kim olduğunu, olayların birbiriyle bağlantısını bilen suç ortaklarının olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Bu nedenden ötürü bu olayları aydınlığa kavuşturana kadar huzura ermeyeceğiz" dedi.

Merkel, Türk toplumuna yönelik yayımladığı video kaydında, bugün, kendisini ve büyük bir çoğunluğu günlerdir sarsan ve düşündüren konuyu konuşmak istediğini belirterek, "On insanın ölümünün -Türkiye’den sekiz kişi, bir Yunan ve Thüringen’den bir kadın polis- tüm ayrıntılarını bilmiyoruz, fakat tüm ipuçları, bu cinayetlerin fanatikler tarafından, neonazilerce işlendiğine işaret ediyor. Köln’de düzenlenmiş olan dehşet verici bir bombalı saldırının da muhtemelen bu fanatiklerin hesabına yazılması gerekiyor. Bu suçlar, ülkemiz için bir ayıptır" diye konuştu.

İlk düşündüğünün failler değil, kurbanların yakınları ve aileleri olduğunu söyleyen Merkel, şöyle konuştu: "Şunu söylemek benim için çok önemli; Onlarla birlikte yas tutuyorum ve Almanya’da milyonlarca insan da bize katılıyor. Sevdikleri bir insanın ölümünün üstesinden gelmek zorunda kaldıkları gibi, yıllarca bunun nasıl olduğuna dair var olan bir belirsizlik içinde yaşamak zorunda kaldılar. Sadece aileleri değil, bizler, hepimiz faillerin kim olduğunu, olayların birbiriyle bağlantısını bilen suç ortaklarının olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Bu nedenden ötürü bu olayları aydınlığa kavuşturana kadar huzura ermeyeceğiz. Almanya bir hukuk devletidir ve bu hukuk kaç yıldır bizimle yaşadığı ve ne zaman ülkemize geldiğine bakmadan, her bir insan için geçerlidir. Ülkemizde yaşayan insanları birleştiren bağ, hukukun gücüne olan inancımızdır."


Yaşanan cinayetlerin kendisini düşündürmesinin iki nedeni bulunduğunu aktaran Merkel, ilk olarak failleri arayış sürecinin yıllarca başarısız kalmasının sorgulanması gerektiğine dikkati çekti.

Merkel, "Bundan ötürü şimdi yürütülen soruşturmada tabii ki kendimize sormalıyız; Bazı şeylerin farklı mı yapılması gerekirdi? Nelerin daha iyi yapılması gerekir? Devletimizin ve eyaletlerin şimdi tam da bu noktaları görüşüyor olmaları önemli. Bir gizli servise infaz ile ilgili yetkilerin verilmesini kesinlikle istemem ama resmi makamların elbette birbirlerini bilgilendirmeleri gerekir. Burada, olaylardan bir şeyler öğrenmemiz gerekir mi diye konuları iyice inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Nefret ideolojisini Almanya’da bazı kafalardan halen çıkartamamış olmalarının kendisini düşündüren ikinci konu olduğunu aktaran Merkel, şunları kaydetti: "Bu noktada hepimiz sorumluluğu üstlenmemiz gerekir. Tabii ki, özellikle de Federal Şansölye (Başbakan) olarak benim. Nefret, ırkçılık, antisemitizm ve neonaziliği insanların kafalarından çıkarmayı başarmak zorundayız. Federal hükümet olarak bu bizim görevimizdir. Bunu başarmadan rahata ermemeliyiz. İşte bu nedenle, ülkemizde tam da bunun için çaba gösterme cesaretine sahip olan her bir insana teşekkür etmek istiyorum. Hayır, biz bu ülkede, ülkemizde nefretle yaşamak istemiyoruz. İnsanı hor gören bu düşüncelere tahammülümüz yok. İşte bundan ötürü her zaman çok açık söyleyeceğiz; Biz buna karşı insanlığı, insan onurunu ve hukuk devletini koyuyoruz." (aa
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA