• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Merhametin olmadığı yerde..
21 Nisan 2011 Perşembe 13:49

Merhametin olmadığı yerde..

Aydınlar Ocağında Merhamet Peygamberini anlatan Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Güler, Merhametin olmadığı yerde sevgi yoktur.. Merhametin olmadığı yerde adalet yoktur..

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbeti’nde, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle “Nübüvveti’nin 1440. Yılında Hz. Muhammed (S.A.V.)’i Anlamak” konusu dile getirildi.
Sille Kültür Evi’nde gerçekleştirilen sohbette Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Halit Güler, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin 1989 senesinde, başkanlığını Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’ın yaptığı bir heyet tarafından DİB’e teklif edilerek Diyanet Vakfı’nca kabul gördükten sonra başladığını ve aradan geçen 22 yıl zarfında önemli mesafeler katedildiğini söyledi.
Peygamber Efendimiz’in miladî 571 senesinde, Suudi Arabistan’da yeryüzünün ilk mabedi olan Kâbe-i Muazzama’nın bulunduğu Mekke şehrinde dünyaya geldiğini belirten yazar Halit Güler, “Türk’lerdeki köklü ve yürekleri okşayan Peygamber Sevgisi, Muhammed ismini “Mehmed” olarak bu isme tahvil etmiştir” dedi.
Dünya’daki 4 milyar insandan yarısının Müslümanlardan oluştuğunu ifade eden Güler, “Müşrikler istemeseler de dinini (İslâm’ı) bütün dinlerden üstün kılmak için peygamberini hidayet ve hak (gerçek dinle) gönderen O’dur” ayetini hatırlatarak Resulü Ekrem’in, peygamber oluşunun ilk gününden itibaren bütün dünyaya seslendiğini, bütün insanları hak din olan İslâm’a davet ettiğini belirtti. Güler daha sonra şu hadisi dinleyicilerle paylaştı: “Kim bana itaat etmişse mutlaka Allah'a itaat etmiştir. Kim de bana isyan etmiş ise, mutlaka Allah'a isyan etmiştir.”

MERHAMETİN OLMADIĞI YERDE…
Kutlu Doğum Haftası’nın bu seneki konusunun “Merhamet” olduğunu ve bunu önemli bulduğuna işaret eden Güler “İstese de istemese de insan merhametli olmalı. Şefkat ve acıma hissi, iyilik ve lütuf duygularını pekiştiren “merhamet” ve “rahmet” kelimeleri; Allah’ın yeryüzündeki varlıklara bir ihsanıdır. Merhamet, Cenab-ı Hakk’ın Rahman ve Rahim sıfatlarının tecellisi olan ilahi bir duygudur” dedi ve “O, merhamet etmeyi kendine gerekli kıldı” ayetini hatırlattı. Güler, merhametle ilgili sözlerine şöyle devam etti:
“Merhamet yoksa hiçbirşey yoktur. Merhametin olmadığı yerde hizmet yoktur.. Merhametin olmadığı yerde gelişme ve kalkınma yoktur.. Merhametin olmadığı yerde adalet yoktur.. Merhametin olmadığı yerde sevgi yoktur.. Merhametin olmadığı yerde eşitlik yoktur.. Merhametin olmadığı yerde bir kısım insanlar köle olarak kullanılır, çalıştırılır; bir kısım zengine, boyuna posuna göre muamele yapılır, insan hakları rafa kaldırılır. Merhametin olmadığı yerde benim kanaatim hiç bir şey olmaz. Merhametin olmadığı yerde insanlık da yoktur.”
‘Cenab-ı Hakk rahmetini 100 parçaya ayırdı. Bunun 99 parçasını kendi yanında tuttu da  bir parçasını yeryüzüne indirdi. İşte bu bir parça rahmet sebebi ile yaratıklar birbirine merhamet eder” hadisini hatırlatan Güler, buna örnek olarak şunu gösterdi: “Hatta yavrulu bir hayvan (at) bir tarafını incitir endişesiyle ayağını yavrusundan sakınır. Bu da o rahmetin bir eseridir.

Allah’ın en belirgin vasfı merhamettir. Peygamber Efendimiz’in en önemli niteliği de  merhamettir, Nitekim o bizatihi âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Bu yüzden Allahû Teâlâ kendi isimlerinden olan Rauf (çok şefkatli) ve Rahim (çok merhametli) sıfatlarını Efendimiz’e vermiştir.
Önceki peygamberlerin hiç birisi bu sıfatların her ikisine birden sahip olma mazhariyetine erememişlerdir. Onun için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor: Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar senin etrafından dağılır giderlerdi.”
Güler, sohbetin sonunda Hz. Peygamber’in tam olarak tanındığı ve anlatıldığı kanaatinde olmadığı belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Kutlu Doğum Haftası’nın bir de getirdikleri ve kazandırdıkları var. Buna yan ürünler diyebiliriz. Bu etkinlikler toplumumuza çok şey kazandırdı. Yurt içinden yurt dışına taştı. Peygamberimizin ümmetinden olmak büyük bir nimet ve büyük bir saadettir. Sözlerime O’nun güzel bir hadis-i şerifiyle son veriyorum: “Yeryüzündekilere merhamet ediniz ki, gökyüzündekiler de size merhamet etsinler.”

 

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA