• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meramlı bacılara müjde!
01 Mart 2015 Pazar 15:21

Meramlı bacılara müjde!

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kadınların ekonomik alanda daha aktif olmaları düşüncesinin yanı sıra kültürel ve sosyal hayata da katkı sağlamalarına öncülük edebilmek amacıyla “Bacıyan-ı Meram” adlı kadın girişimcilik kooperatifi kurdu. Başkan Toru, Ahilik teşkilatından esinlenerek kurdukları kooperatife kayıtların 2 – 13 Mart tarihleri arasında yapılacağını açıkladı.

KONYA’DAKİ İLK KADIN GİRİŞİMCİ KOOPERATİFİ

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kadınlara yönelik olarak kurdukları kooperatif hakkında bilgi vererek, “30 Mart seçimleri öncesinde yaptığımız ziyaretlerde alt ve orta gelir grubundaki hanımlarımız, aile ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla bizden proje desteği istemişlerdi. Biz de seçimlerden sonra bu konuda bir çalışma yaptık ve Konya’daki ilk kadın girişimci kooperatifini kurmuş olduk. Kooperatifimizin amacı;  kadınlarımızın ev ekonomisine katkı sağlamaları, girişimcilik kabiliyetinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatif çatısı altında örgütlenmeleri yönünde çalışmalarda bulunmaktır.  Hızla kalkınan ülkemizde dezavantajlı grup olan ev hanımlarını istihdama ve ekonomiye katmak için Meramlı kadınlarımızın sosyal kültürel ve ekonomik tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak projeler üretmek temel amacımızdır” dedi.

FAALİYET GÖSTERECEĞİ ALANLAR

Başkan Toru, kadın girişimcilik kooperatifinin şu alanlarda faaliyet göstereceğini kaydetti:

Sanal dükkan ve pazarlama birimi,

Gıda üretim birimi,

Tekstil ve dekorasyon birimi,

Evde üretimi teşvik birimi,

El sanatları birimi,

Kırsaldaki değerleri araştırma birimi,

Geri dönüşüm komitesi,

AR-GE ürün geliştirme birimi.  

 

 

İSMİNİ NEREDEN ALIYOR?

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kooperatifin ismini belirlemelerinde Ahilik teşkilatını model olarak aldıklarını vurgulayarak, “Bizim geçmişimizde Ahilik teşkilatının çok önemli bir yeri vardır. Bu teşkilat, Anadolu’nun İslamlaşmasında, kültür, sanat, ekonomi ve siyasette çok etkindir. Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı var tarihte. Ahilik teşkilatının kadın kolunu Rum ise kelime olarak burada Anadolu’yu işaret etmektedir. Yani Anadolu Kadınlar Topluluğu anlamındadır. Biz de tarihimizde ve kültürümüzde var olan bu ruhu tekrar canlandırmak istedik. Kadınlarımıza öncülük etmek, toplumda ekonomik olarak bir aktör olmalarını sağlamak, kültürel ve sosyal hayata katkı sağlamalarına öncülük edebilmek amacıyla Bacıyan-ı Meram adlı kooperatifi kurmuş olduk. Gerek isim noktasında gerekse kuruluş ve işlev noktasında bir bağ oluşturduk. Ahilikte erkekler için ‘eline, diline, beline sahip ol’ anlayışı hâkimken kadınlar açısından da  ‘eşine, işine, aşına sahip ol’ prensibi hâkimdi. Bu düstur ile hareket ediyoruz. ‘Bacıyan-ı Meram adlı kadın girişimcilik kooperatifimize başvurular 2-13 Mart tarihleri asanda yapılacak. Şimdiden hayırlı olsun” şeklinde konuştu.  

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA