• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Memur için tek tuşla emeklilik
31 Ekim 2009 Cumartesi 10:08

Memur için tek tuşla emeklilik

Memurların emekli olmak için Ankara'ya gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Memurlar artık bütün emeklilik işlemlerini internet üzerinden yapabilecek

Hizmet Takip Projesi'yle memurların bütün işlemleri görev yaptığı kurum ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında bilgisayar üzerinden yapılacak. Proje pilot olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için başlıyor. İlk etapta polisler ve Diyanet bünyesinde çalışanların hizmet dökümleri elektronik ortama atılacak. Kamu çalışanları hizmet döküm belgesiyle kapı kapı dolaşmaktan kurtulacak. Elektronik imzanın kullanılacağı sistem 2010 yılında yaygınlaşacak. Memurlar oturdukları yerden tek tuşla emekli olabilecek.

Cihan Haber Ajansı'nın 19 Ağustos 2009 tarihli "e-devletten memura: Primlerinizi toplayıp Ankara'ya müracaat edin" başlıklı haberinin ardından düğmeye basıldı. Cihan'ın gündeme getirdiği sıkıntıya göre memurların emekli olurken önceki döneme ait primleri gösteren hizmet cetvelini Ankara'ya getirme zorunluluğu aranıyordu. Haberde, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in e-devlet ve bürokrasiyi azaltma çalışmalarına rağmen bu tür uygulamanın kamu çalışanlarını zorda bıraktığına dikkat çekiliyordu.

Söz konusu haberin ardından harekete geçen SGK yönetimi, 2 milyondan fazla memuru mutlu edecek müjdeyi verdi. Hizmet Takip Projesi (HİTAP) ile hizmet ve emeklilik ayağına ilişkin program çalışmalarına yeniden başlandı. Proje çerçevesinde pilot uygulama için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü seçildi. Buna göre ilk olarak polis ve diyanet mensuplarının primleri bilgisayar ortamına geçilecek.

EMEKLİLİK BELGESİYLE KAPI KAPI DOLAŞMA BİTECEK

HİTAP ile Emekli Sandığı çatısı altında çalışan sigortalıların hizmet başlangıcından itibaren bütün bilgileri internet ortamına atılacak. Bu bilgiler bilgisayara kaydedilirken memurlara herhangi bir şart koşulmayacak. Tek tuşla emeklilik için şu bilgiler tozlu raflardan sanal ortama girilecek: "Emeklilik keseneğine esas aylıkları ile kazanılmış hak aylıklarının tespitine ilişkin olarak öğrenim durumu bilgisi, askerlik bilgisi, diğer sigortalılık hallerine ait bilgileri, fiili hizmet ve itibari süresine ait bilgileri, ek gösterge bilgisi, makam, görev, temsil tazminat ve borçlanma bilgileri olmak üzere tüm hizmetleri."

Söz konusu dökümlerin internet ortamda alınmasıyla memurlar çalıştıkları kurumlarınca emeklilik belgesi gönderilmeksizin aylığa bağlanacak. Öğretmen için Milli Eğitim Bakanlığı, polis adına Emniyet Müdürlüğü doktor için Sağlık Bakanlığı Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dairesi Başkanlığına emeklilik belgesi gönderilmesi sona erecek. Taranmış fotoğraflarla birlikte emeklilik sevk onayı gecikme olmaksızın elektronik imza ile birlikte yapılacak. Emekli aylığı en kısa sürede bağlanacak.

ON-LİNE EMEKLİLİK 2010 YILINDA

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verdiği bilgiye göre bütün kamu kurumları sisteme dahil edilerek, sigortalıların bilgileri elektronik ortamla alınacak. Hizmet Takip Projesi programının 30 Haziran 2010 tarihi itibarıyla pilot kurumlarla test ortamında veri alışverişine başlanacak. 31 Aralık 2010'da ise söz konusu sigortalıların hizmet kayıtlarının on-line olarak alınmasını sağlanacak

Tüm sigortalıların bilgileri elektronik ortama atılana kadar eski uygulamaya devam edilecek. Bu süre içinde memurların kurumlarından hizmet belgesi istenilmeyecek. Elektronik ortamda gelen belgeye göre emekli aylığı hesaplanacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA