• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mekke sokaklarında insan seli
28 Ekim 2012 Pazar 14:29

Mekke sokaklarında insan seli

Bayram süresince şeytan taşlayarak haccın farizalarını yerine getirmiş olan milyonlarca hacı veda tavafı için Kabe'ye yönelince Mekke sokakları adeta insan seline dönüştü.

Mekke'de hac farizasını yerine getiren yaklaşık 3,5 milyon Müslüman Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde de Mina'ya akın ederek şeytan taşladı.

Öğle vakti Mekke'nin dört bir yanından gelerek ''Cemerat'' adı verilen alanda buluşan milyonlarca hacı geniş güvenlik önlemleri altında 5 kattan oluşan şeytan taşlama alanına yönlendirildi. Aynı anda farklı yönlerden giriş yapan yapan yüz binlerce hacı, farklı katlardaki yol güzergahlarından yaya olarak bina içerisine girdi.

Son 10 yıl içinde binden fazla hacının hayatını kaybettiği izdihamlarla hafızalara kazınan şeytan taşlama alanı, 2011'de açılışı yapılan ve dünyanın ''en akıllı'' projesi olarak gösterilen binayla farklı bir görünüme kavuşmuştu.
 
Helikopter pistleri, yürüyen merdivenler ve acil çıkış koridorlarının yer aldığı binada, çift şeritten oluşan yol güzergahlarında insanlar karşı karşıya gelmiyor. Hacıların rahatlıkla giriş çıkış yaptığı 70 metre genişliğe sahip şeytan taşlama alanında güvenlik önlemleri için binlerce asker ve polis görev yapıyor. Binanın iç kısmında ise hacıların sıcaktan etkilenmemesi için özel olarak üretilmiş yüzlerce klima çalışıyor.

Arafat sonrası Mina'ya gelerek ''büyük şeytan''a 7 adet taş atan hacılar, Kurban Bayramı'nın ikinci ve üçüncü günlerinde de Cemerat'ta buluşarak, küçük, orta ve büyük şeytanları taşladı.

Kurban Bayramı süresince hacıların atacağı taşların ağırlığının 500 tonun üzerinde olacağı tahmin ediyor.

Mekke sokakları insan seline dönüştü

Bayram süresince şeytan taşlayarak haccın farizalarını yerine getirmiş olan milyonlarca hacı veda tavafı için Kabe'ye yönelince Mekke sokakları adeta insan seline dönüştü.

Birçok cadde ve sokağın araç trafiğine kapatıldığı kentte açık olan ana arterlerde uzun araç kuyrukları oluşurken, yayalar da kalabalık nedeniyle adım atmakta bile zorlandı.

Günün her saatinde hareketliliğin devam ettiği kutsal beldede trafiğe takılmak ve sıcaktan etkilenmek istemeyenler gece yarısı ve sabah namazından önce otellerinden çıkarak yollara koyuluyor. Mescid-i Haram'a giden hacılar veda tavafını yapıyor.

Kutsal görevlerini yerine getiren hacıların bir kısmı evlerine dönüş için hazırlığa başlarken bir çoğu da Ravza-i Mutahhara'nın (Hz. Muhammed'in kabri) bulunduğu Mescid-i Nebevi ile bir çok kutsal mekanı ziyaret etmek üzere kafileler halinde Medine'ye gitmeye başladı.

Mekke'de taksi ücretleri 10 kat arttı

Bu arada hacıların Kabe'ye gidiş ve dönüşlerinde kullandıkları servis araçlarının Arafat öncesi ve bayram süresince Harem-i Şerif'e girişlerinin yasaklanmasıyla, kaldıkları otellerden Harem-i Şerif'e taksiyle 10 riyale (5 lira) giden hacılar, son 1 hafta içinde üst üste yapılan zamlarla aynı güzergah için 100 riyal ödemek zorunda kaldı.

Binlerce hacı sokaklarda yatıyor

Başta Harem-i Şerif çevresi olmak üzere Mekke'deki ana caddeler üzerindeki yol kenarları ile park alanları binlerce hacının konaklama mekanı oldu.

Büyük zorluklar içinde kutsal topraklara gelen ve cebinde ancak dönüş yolculuğu için parası kalan hacıların bir kısmı gece yarıları ihrama bürünüp uykuya dalarken, kimileri de yanlarında getirdikleri kamp çadırlarında kalmayı tercih ediyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA