Karakter boyutu :






21 Eylül 2009 Pazartesi 17:11
Mekik çeken ağrı çekmiyor
Özellikle ofis çalışanlarının bel ve boyun ağrılarına karşı, omurga kaslarını mekik çekerek güçlendirmeleri öneriliyor
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, yaşam kalitesinin en önemli kriterlerinden birinin omurga sağlığı olduğunu söyledi.
Bu nedenle omurga sağlığına büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, beyin ve vücuttaki diğer bütün dokular arasında haberleşme ve çeşitli fonksiyonları düzenleme görevini gören sinir sisteminin en önemli bağlantı noktalarının, omurlar arasından geçtiğini belirtti.
Kaya, omurlar arasından çıkan sinir çiftlerinin herhangi birinin, herhangi bir baskı veya çeşitli anomaliler nedeniyle fonksiyonları kısıtlandığında, hangi doku veya organa giden sinirlerde problem varsa o doku veya organlarda fonksiyon kaybı oluşacağını söyledi.
Buna bağlı olarak bel ve boyun ağrısı şikayetlerinin ortaya çıktığını, bu durumdan özellikle büro çalışanlarının muzdarip olduğunu anlatan Kaya, ''Bel ağrısı ve buna bağlı problemlerinin asrın hastalığını olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü büro çalışanı olmayan kişiler bile bilgisayar başında çok uzun zamanlar geçiriyor'' dedi.
-SPOR YAPAMIYORSAN EGZERSİZ YAP-
Yrd. Doç. Dr. Kaya, yeni neslin çok küçük yaşlardan itibaren bilgisayar başında vakit geçirdiğini ve aktif bir yaşam yerine masa başında yaşama mahkum olmaya başladığını belirterek, şunları kaydetti:
''Teknolojik imkanların da etkisiyle daha fazla rahatına düşkün bir toplum olduk. Bel ve boyun ağrıları ya da bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarının en büyük nedeni, hareketsiz yaşam tarzı oluyor. Yaşam kalitesini artırmak, bel ve boyun ağrıları çekmemek için ofis çalışanlarına omurga kaslarını güçlendirmelerini öneriyoruz. Modern insanın en büyük dertlerinden olan omurga problemleri için, aktif spor yapılması gerekiyor. Bunun için de vakit bulunamıyorsa omurga kaslarını güçlendiren egzersizler asla ihmal edilmemeli. Omurganın her yöne hareketini gerçekleştiren kasları güçlendirmek zorundayız. Ancak özellikle omurga kavislerinin normal düzeyde oluşumunu, düzgün duruşunu ve çeşitli yönlere rotasyonlarını sağlayan kasların mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Beden Eğitimi ve Sporda Rehabilitatif ve Readaptatif Egzersiz Temelleri isimli yüksek lisans dersinde, bu konuyla ilgili inceleme ve araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalarda, biyomekaniksel bir boyut içeren omurga sorunlarının büyük bölümünün yine mekanik çözümlerle, yani egzersizlerle giderilebileceğini tespit ettik.''
Kaya, egzersiz yapmaya, asıl bel ve boyun ağrıları ortaya çıkmadan önce başlanması gerektiğini vurguladı.
-MEKİK ÇEK, YERDE YUVARLAN-
-MEKİK ÇEK, YERDE YUVARLAN-
Bunu elde edebilmek için de dizleri bükmeden düz ve çapraz mekik hareketlerinin düzenli olarak her gün yapılması gerektiğini anlatan Kaya, ''Ters mekik, yan mekik hareketleri, uzanarak çeşitli yönlere rotasyon hareketleri yapılması gerekiyor. Mutlaka haftada en az 3 kez 45 dakika bu çalışma yapılmalı. Bunu destekleyici hareketlerden biri de boylu boyunca yere uzanıp, elleri ve ayakları kullanmadan yuvarlanmak. Bu hareket için, eller baş üzerinde gergin bir şekilde birleştirilmeli, adeta bir ok şeklini alan vücutla, elleri ve ayakları yere temas ettirmeden yuvarlanma çalışması yapılmalı. Bu hareket bel ve boyun bölgesindeki omurga kaslarının aktif olarak çalışmasını, bir süre sonra güçlenmesini sağlayacaktır'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA