• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Medeniyetler Başkenti fuarı açıldı
31 Mayıs 2013 Cuma 09:15

Medeniyetler Başkenti fuarı açıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Büyük şehrimize, Konyamıza su temin etmek için muhteşem bir tesisin temelini atacağız. Yılda 640-650 milyon su Konya Ovası’na akacak” dedi.
Dünya Kenti Konya Medeniyetler Başkenti Fuarı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıldı. Açılışa TBMM Başkavekili Sadık Yakut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ban ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Eker, fuar açılışında bulunmaktan ve Konyalılarla duygularını paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Hayırlı, uğurlu olsun” dedi. Konuşmasına Nasrettin Hoca fıkrası anlatarak başlayana Bakan Eroğlu, Konya’nın tarımda, sanayide örnek şehir olduğunu söyleyerek, “Konya’yı dünyaya gecekondusu olmayan örnek şehir olarak gösteriyoruz. Sanayisiyle, ilim ve kültür merkezi özelliğiyle onur duyduğumuz bir şehrimiz” diye konuştu.
Konya’da cumartesi günü 42 tesisin temelini atacaklarını belirten Eroğlu, bu tesisin Konya’nın su sorununu çözeceğini ifade etti. Eroğlu, “Hükümetimiz Konya’ya çok önem veriyor. Şu ana kadar 11-12 milyar TL’lik yatırım yapılmış. Bakanlık olarak son on yılda Konya’ya 3,1 milyar TL’lik yatırım yapmışız. Yatırımlar hızla devam edecek” şeklinde konuştu.Konya Ovası Projesi'nin unutulmuş bir proje olduğunu ifade eden Eroğlu, KOP projesinin Konya, Karaman, Aksaray, Niğde illerini kapsadığını söyledi. Eroğlu, “1 milyon 100 bin hektarlık alan bu proje ile sulanacak” ifadelerini kullandı.
Eroğlu, mavi tünel projesi kapsamında 17 bin 74 metre tünel açtıklarını aktararak, “Büyük şehrimize, Konyamıza su temin etmek için muhteşem bir tesisin temelini atacağız. Yılda 640-650 milyon su Konya Ovası’na akacak” dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, iki başkentin buluşmasına burç eklediklerini belirterek, Ankara ve Konya'nın birbirleri ile olan ilişkilerinin yüzyıldır devam ettiğini söyledi. Doğan, “Bugün Konya Türkiye’nin tarımıyla, turizmiyle, sanayisiyle çok önemli bir şehri. Ankara da siyasetimizin başkenti olduğu kadar savunma sanayinin en önemli damarlarından birini oluşturuyor. Burada Konya ile Ankara’nın ekonomik anlamda hangi noktalarda işbirliği yapabileceğine ilişkin ipuçlarını yakalamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de, Konya’nın tarihi, hoşgörüsü, eserleri, önemli değerleri ile Anadolu’ya ışık saçtığını ve rehber olduğunu ifade ederek, saçtığı ışıkla sevgiyi, İslam’ı, hoşgörüyü uzaklara götürdüğünü belirtti.AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul, Konya’ya minnet borçlu olduklarını söyleyerek, Konya’nın tarihte kendisinden söz ettirdiğini belirtti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Konya’nın muhterem zatların yattığı ve aynı zamanda güldüren bir şehir olduğunu ifade ederek, Konya'nın Nasrettin Hoca’nın yaşadığı topraklar olduğunu belirtti. Bal, Konya’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini bugüne taşıdığını ve önemli manevi değerleri taşıyan bir şehir olduğunu da kaydetti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, proje ve programlarını tarihin kendilerine verdiği sorumluluk çerçevesinde yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, Konya’nın sevginin, aşkın, inancın, değerler bütününün merkezlerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Akyürek, Konya’nın Anadolu’da yaşayan uygarlıkların hemen hemen tamamının izlerini taşıdığını ifade ederek, “Günümüzde de Türkiye’nin en önemli marka şehirlerinden bir tanesidir. Üniversiteleriyle, sanayisiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, belediyeciliğiyle ve her alanda ülkemizde model uygulamalarıyla bugün de Konya geçmişteki misyonunu 21. yüzyıla taşıma gayretindedir” şeklinde konuştu.
Konya’nın 31 ilçe ve 584 köy ve mahallesiyle geleceğe birlik ve beraberlik içinde yürüdüğünü söyleyen Akyürek, “Konya, Türkiye’nin 2023 vizyonunda çok önemli bir misyon üstlenecektir. Şu anda şehrimizde devam eden birçok yatırım bu amaca ve bu hedefe ulaşma yönünde bize katkı yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK destekli Bilim Merkezi’nin açılışını bu yıl içinde yapmayı planladıklarını kaydeden Akyürek, “Konya’da kongre merkezleri, spor tesisleri, stadyum, kültür merkezleri, devasa parklar, alt yapı ve üst yapı yatırımları devam etmektedir” diye konuştu.Konya Günleri’nin açılışında kaşık ekibi bir gösteri yaptı. Bakanlar ve beraberindekiler protokol konuşmaları ve plaket töreninden sonra stantları gezdiler
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA