• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meclisten Konyaya müjdeli haber
04 Ekim 2011 Salı 14:28

Meclis'ten Konya'ya müjdeli haber

Konya İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarından Konyaya müjdeli haberler çıktı.

Konya İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarından Konya’ya müjdeli haberler çıktı. Toplantıda, Turizm Komisyonu, Çatalhöyük’te yaptığı incelemelerden oluşan raporunu okurken, Turizm İl Müdürlüğü de Çatalhöyük’ün Dünya Kültürel Mirası’na alınması için Unesco’dan bir heyetin incelemede bulunduğunu açıkladı.

Konya İl Genel Meclisi, Ekim ayı toplantılarının ikinci birleşimini Meclis Başkanı Ali Selvi başkanlığında açtı. Toplantıda Konya’nın Çumra İlçesi’nde kazı çalışmaları devam eden Çatalhöyük’te yaptıkları araştırma ve incelemelerden oluşan raporu okuyan İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Faruk Koç, Çatalhöyük’ün geçmişi ve bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarını hazırlanan sunum eşliğinde okudu. Daha sonra kürsüye gelen Turizm İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yönden, Çatalhöyük ve turizme kazandırdıkları hakkında bilgi verdi. Yönden, Çatalhöyük’ün Unesco tarafından Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınacağını müjdeledi.
 
Konu ile ilgili araştırma yapmak üzere 28-30 Eylül 2011 tarihlerinde Unesco’dan gelen bir heyetin kazı alanında inceleme yaptığını dile getiren Yönden, “2009 yılında Dünya Miras Geçici Listemize eklenen Çatalhöyük Neolitik Kenti’ne ilişkin Dünya Miras Listesi adaylık dosyası Kazı Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz işbirliği ile hazırlanarak, Dünya Miras Merkezi’ne teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığı Kültürel İşler Genel Müdür Yardımcılığı’na iletilmiştir. Bunun üzerine İrlanda’dan Mrs. Margaret Gowen alanda inceleme yapmak üzere Konya’ya geldi, inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Varlığın korunmuşluk durumunu, özgünlüğünü, alandaki koruma ve yönetim sistemini, varlığı etkileyen faktörleri, aday alanın ve tampon bölgenin sınırlarının incelenmesi ve bu hususların alanda çalışma yürüten yetkililerle birlikte tartışılması Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi sürecinde büyük önem taşımaktadır.   ICOMOS tarafından hazırlanacak rapor, önümüzdeki yıl Haziran ayında Rusya Federasyonu’nda gerçekleştirilecek 36. Dönem Dünya Miras Komitesi’nde alınacak karara esas teşkil edecektir” dedi.

Çatalhöyük’ün Dünya Kültürel Mirası’na alınması için İl Genel Meclisi’nden destek isteyen Yönden, Çatalhöyük ile ilgili bir AB projesi geliştirilmesi ve Konya’da yapılan organizasyonlarda dağıtılmak üzere tanıtım amaçlı nitelikli yayın yapılması gerektiğini söyledi.

Konya İl Genel Meclisi, Ekim ayı toplantılarının 3. birleşimini 04 Ekim 2011 Çarşamba günü saat 10.00’da yapacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA