• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mecliste küfürlü kavga
07 Temmuz 2010 Çarşamba 17:44

Meclis'te küfürlü kavga

Meclis Genel Kurulu'nda, Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ile BDP'liler arasında küfürleşmeye varan kavga yaşandı
BMM Genel Kurulu'nda Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli'nin BDP'lilere yönelik “ırkçı, faşist, kafataşçı” suçlamaları, kavgaya yol açtı. BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık “s… git” diye küfrederek İçli'nin üzerine yürüdü.

Genel Kurulda, BDP'nin “Türkiye'de Çok kültürlülüğü ve Zenginliği Koruyabilmek İçin Etnik Yapıya Dair Bilimsel Verilerin Derlenmesi, Etnik Grupların nüfus azalmalarının nedenlerinin araştırılması”na ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisinin görüşmeleri sırasında, BDP'lilerle Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli arasında sert kavga yaşandı.

Grup önerisinin aleyhine söz alan İçli, BDP'nin önergesinin TBMM'de işleme alınamayacağını belirterek, “Bu ırkçılıktır, kafatasçılıktır. Bunun adı demokrasi değildir. Günlerdir burada teröriste gerilla dendiğini işitiyorum. Bölücübaşına sayın dendiğini işitiyorum. Düşünce özgürlüğüyse düşünce özgürlüğü. Bu da benim düşünce özgürlüğüm.

Bu azınlık yaratmaktır. Irak'ta Kerkük'te, Musul'da, Yugoslavya'da insanları paramparça ettiler. Beyler kendimize gelelim. Aklımızı başımıza toplayalım. Ağzımızdan çıkanı kulağımız duysun. Etnik kimlik yaratmak azınlık yaratmaktır Lozan anlaşmasına göre. Bu ülkenin kurucuları, Lozan'da sadece gayrimüslimleri azınlık kabul etmişler. Onun dışında bir etnik kimlik, azınlık yoktur” diye konuştu.

İçli'nin bu sözleri üzerine BDP'liler sert tepki gösterirken İçli, konuşmasını “Ben gençliğimde hiç kimsenin mezhebine, ırkına bakmazdık. Bunu ayıplardık. Bu ayrımı yapana faşist derdik. Emperyalizmin uşağı derdik. Birileri şimdi ırkçılığı, faşistliği, kafatasçılığını demokrasi kalıbı içine sokuyor” sözleriyle sürdürdü. İçli'nin sözlerine BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, oturduğu yerden “Sen kimsin, kimin adına konuşuyorsun” diye tepki gösterirken, Hasip Kaplan da sert tepki gösterdi. İçli ise Kaplan'a dönerek “Eskiden sen neredeydin, şimdi neredesin. Mahalle kabadayısı gibi laf atma” diye bağırdı.

BDP'lilerle İçli arasındaki sataşma devam ederken, Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık yerinden kalkarak kürsüye doğru yürüdü. Önce milletvekillerince engellenen Sakık ikinci kez ve İçli'ye “s… git” diye bağırarak yeniden kürsüye yürüdü. İçli ise birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil'e dönerek “Sayın Başkan küfrediyor” dedi. İçli daha sonra “Beni korkutacağını mı zannediyorsun” diyerek Sakık'ın üzerine yürüdü. Sakık ve İçli arasındaki kavga, bazı AKP milletvekilleri ve TBMM İdare Amirlerinin araya girmesiyle engellenirken AKP'li Muharrem Selamoğlu da BDP'lilere bağırarak tepki gösterdi. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise AKP'lilere “Irkçılıkta, faşizmde nasıl uzlaşıyorsunuz” diye bağırdı.

Kavganın büyümesi üzerine birleşimi yöneten Pakdil, ara verirken, verilen aranın ardından da Sakık'a, içtüzük gereği, kınama cezası verilmesini istedi. Sakık ise kürsüye gelerek savunmasını yaptı. Sakık “Bizim tarzımız değil, reddettiğimiz bir şey. Ancak bütün hayatımız ırkçılığa, faşizme karşı mücadele ile geçti. Bunlarla suçlanınca çok gerildik. Tasvip etmediğimiz sözler ağzımızdan çıktı. Genel Kurul'dan, kamuoyundan özür diliyorum. Irkçı, faşist, kafatasçı sözlerini hak etmediğimizi düşünüyoruz. Bir gruba ırkçı milliyetçi deyince bazen bizim de kendimizi kontrol edemediğimiz anlar oluyor, özür diliyorum” diye konuştu. Sakık'ın kendini savunmasının ardından Pakdil kınama cezasını oya sundu. Oylamada ise Sakık'a kınama cezası verilmesi kararı çıktı. BDP'liler ise kendilerine “ırkçı, faşist, kafatasçı” dediği gerekçesiyle İçli'ye de uyarı cezası verilmesini istedi. Tayfun İçli ise yaptığı konuşmada, küfretmediğini, hakaret etmediğini belirterek “Belden aşağı vurmadım. Türk, Kürt vatandaşları bir kalbin iki yarısı kabul ediyorum. Birbirimizi seversek başka belalardan kurtuluruz” dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA